Категории: Любопитно

Киселото зеле е противопоказано за някои хора

Реклама

Според учени киселото зеле е полезно, тъй като съдържа голямо количество витамин С. Известно е, че поради този факт, при редовна употреба подобрява работата на червата, помага при мигрена и безсъние. Освен това се отразява положително на настроението и се смята за добро средство при борба с махмурлук. Въпреки множеството плюсове, този продукт също си има и своите минуси. Противопоказан е в големи количества за някои хора, твърдят специалисти

Киселото зеле съдържа множество бактерии и съединителна тъкан, които могат да предизвикат образуване на газове в червата и така да се дразни лигавицата на храносмилателните органи. Затова на първо място е противопоказно за хора с ярко изразена форма на гастрит, язва на стомаха и други заболявания на стомашно-чревния тракт в период на обостряне, съобщава Здравето.

Кисело зеле не се препоръчва и при наличието на хемороидални възли, тъй като грубата съединителна тъкан може да засили кръвотечението, особено по време на обостряне на болестта. Друга неприятна особеност е високото съдържание на сол, чийто излишък води до задържане на вода в организма, до отоци, повишава се кръвното налягане, увеличава се рискът от бъбречно-каменна болест и други заболявания на бъбреците.

Някои учени предполагат, че излишната сол е рискова за развитието на инфаркти и инсулти, не всички експерти обаче се придържат към това твърдение. В по-големи количества киселото зеле съдържа хистамин – вещество, което се отделя в кръвта при алергии. Поради това се увеличават проявите на различни алергични реакции.

Високото съдържание на витамин В също не е само от полза, оказва се, че в някои случаи може да стане причина за възникването на онкологичен процес. Затова препоръчват да се изследвате за нивото на витамин В в организма и ако то е високо – киселото зеле не е за вас.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 5 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 5 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 5 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 7 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 7 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 8 часа