in

Пийте този чай след хранене, за да свалите нивото на кръвната захар

Снимка: Pixabay

Една напитка може да е от особена полза за хората, страдащи от диабет тип 2. Организмите на тези хора не обработват правилно инсулина – хормон, отговорен за регулирането на нивата на кръвната захар. Затова ще е от полза ако пиете тази напитка след хранене. Става въпрос за чаят от лайка.

Диабет тип 2 изпраща ясен сигнал, че тялото ви не обработва правилно инсулина. Инсулинът е хормон, който е отговорен за регулирането на нивата на кръвната захар – основният вид захар в кръвта. При неизправности в този механизъм нивата на кръвната захар могат да се покачат до опасно високи стойности.

Някои храни и напитки могат да противодействат на скоковете на кръвната захар след хранене. Нивата на кръвната захар се повишават в отговор на разграждането на храната до кръвна глюкоза (захар), съобщава Актуално.

Напитката, която сваля кръвната захар, ако се пие след хранене, е чаят от лайка.

„Чаят от лайка има ефект на понижаване на кръвната захар. Той отдавна се използва в народната медицина. Пиенето на три чаши чай от лайка на ден може да подобри контрол на кръвната захар при хора с диабет тип 2“, казва диетологът д-р Василиса Пономарева.

Този ефект от консумацията на чай от лайка се дължи на антиоксидантите в него. Това са вид химикали, които предпазват или забавят увреждането на клетките. „В проучване е установено, че тези, които консумират чай от лайка три пъти на ден „веднага“ след хранене в продължение на осем седмици, значително са понижили нивата на HbA1c и серумния инсулин. При тях се наблюдава и значително увеличение на общия антиоксидантен капацитет в сравнение с контролната група“, обяснява диетологът.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/