in

Великден се задава: С тази рецепта козунакът ви ще стане мек и пухкав

Кадър: YouTube

Великден наближава. С това и времето, в което обичайно похапваме козунак. Всяка домакиня е добре да знае как сама да си приготви това сладко изкушение за празника. Рецептите за козунак са десетки. Всеки се опитва да напасне продуктите в идеалното съотношение, за да се постигнат двете най-важни качества – пухкавост и мекота на козунака

Представяме на Вашето внимание една рецепта, от която бихте могли да се възползвате за Великден – козунак с ром:

Необходими съставки:

  • 1 кг брашно
  • 100 г краве масло
  • 7 яйца
  • 250 мл мляко прясно
  • 230 г захар
  • 4 г ванилия
  • 15 г мая суха
  • 25 мл ром
  • 20 г стафиди
  • 1 щипка сол
  • 5 праскови сушени
  • 25 г стафиди
  • 2 бр. сушени фурми
  • 30 г белени бадеми

Начин на приготвяне:

Първо стопляме млякото на котлона. После го дърпаме от котлона и в него сипваме 1 с. л. брашно, 1 с. л. захар и маята. Разбъркваме сместа и я оставяме настрана да поеме маята и да „шупне“, съветва Актуално.

Чупим яйцата в захарта. Разбиваме така получената яйчена смес с бъркалка, вилица или миксер. Прибавяме ванилията, солта и рома. Разбиваме още малко, за да стане всичко на гладка еднородна смес. Разтопяваме в отделен съд кравето масло.

Сипваме брашното в купа и правим в него „геранче“ („кладенче“), където сипваме готовата мая и яйчено-ромовата смес. Опитваме, доколкото е възможно в тясната купа (а тя винаги, кой знае как, се оказва тясна и ни подканва да се омажем до ушите) и замесваме донякъде тестото. Щом се пооформи като гъста маса, набрашняваме голяма кухненска дъска или плот и изсипваме тестото върху него.

Сега вече започва истинското месене – трябва да се получи гъста и мека маса. После разстиламе тестото върху плота, загъваме леко краищата му и върху него внимателно изсипваме част от разтопеното масло – затова завихме краищата на тестото, за не ни избяга маслото и да не се разлее из кухнята. Месим, докато тестото поеме изсипаното масло. Добавяме предпазливо още масло, отново месим до поемането му от тестото – и така, докато изразходваме половината от маслото.

Слагаме така омасленото тесто обратно в купата, завиваме го с кърпа или някакво фолио и го оставяме да втасва около 3 часа и половина.

През това време нарязваме сушените праскови и фурми, добавяме към тях стафидите и старателно смесваме всичко, за да получим благоухаеща сушено-плодова смес.

След като тестото втаса, го делим наполовина и оформяме от него 2 дълги и леко плоски ивици с ширина приблизително 7 см. В средата им посипваме сместа от сушени плодове. Внимателно завиваме ивиците с цел от леко плоски да станат сравнително кръгли. После започваме декоративната част: кръстосваме ги и според нашия вкус и въображение ги оформяме на различни фигури, каквито си изберем – може да ги заплетем на плитки, да ги завържем на възли, въобще даваме воля на творческото си въображение. Покриваме дъното на тавичка с фолио и щом суровият все още козунак придобие желаните форми, го слагаме в нея. Отново го покриваме с кърпа или фолио, за да втаса още час и половина.

Загряваме фурната на 170 градуса. Обелваме бадемите. Намазваме козунака с разтопеното масло, което е останало, поръсваме го с бадемите и захар на вкус. Печем го до зачервяване, после слагаме фолио отгоре му и го печем още 40 минути.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/