in

Днес е Лазаровден: Честит празник

снимка: Славян Стоянов

Днес, 8 април е Лазаровден. Това е един от най-дълго очакваните пролетни празници след дългите зимни месеци. Празникът се отбелзва ден преди другия голям празник Цветница или така наречения Връбница (всички добре знаем, че за здраве трябва да закичим домовете си с върбови клонки).

Но къде се корени традицията за отбелязване на Лазаровден. Трябва да отбележим библейския мотив за Лазар. Този лазар, който умира, и бива съживен от Христос няколко дни след смъртта му. Позната е фразата, която изрича Христос за да го съживи: „Стани от гроба, Лазаре!“.

Празникът се приема с изключителна радост от народа. В Традиционната ни култура това е празник на младите момичета, които все още не са се омъжили, а вече им е време. Наричат се лазарки. Лазарките се организират от една по-голяма мома, която ги води от къща на къща и заедно пеят празнични песни. За всеки стопанин е чест и удоволствие да влязат лазарки в дома му. Те биват посрещани с дарове и яйца, които се събират за боядисването на Велики четвъртък.

Лазаровден е празник на възкръсващата пролет, на новия живот в очакване на Великден.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/