in

Лоши новини от Добруджанския земеделски институт: Намаляват наполовина стадо с около 950 овце-майки

Снимка: Pixabay

В Добруджанския земеделски институт-Ген.Тошево, обмислят да намалят наполовина племенното стадо овце от североизточната българска тънкорунна порода. За това алармира директорът на института доц. Илия Илиев.

Стадото в момента е от 950 овце-майки, около 60 коча, всяка година се оставят по 200 женски шилета за подновяването му. „Основният проблем при отглеждането на овцете е липсата на работна ръка. Когато наемеш работници, идват за ден-два, после не идват. В същото време от Инспекцията по труда настояват да се спазва стриктно Кодекса на труда, което налага по-голям брой хора да се наемат при отглеждането на овцете, а това увеличава разходите”, обяснява Илиев.

Загубата за година от племенното стадо, което е субсидирано, тъй като е в националния генофонд, е около 130 000 лева. „В момента за овцете са грижат 10 души”, добавя Илиев. От института продават агнета и на едро, и на дребно – живо тегло 9 лева без ДДС. „Реализацията на агнетата е трудна. Продадохме около 300 на едро. Има монопол на купувачите на агнета в страната, които налагат цените, а те са много ниски и не покриват разходите”, каза още Илиев.

В Добричка област повече овце се отглеждат от фермери в Тервелско и в село Овчарово. В много села в региона има стопани, които също отглеждат овце, но по-малко на брой.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/