in

На прага на Великден: Ще боядисат ли варненци по-малко яйца, заради по-високата им цена? (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Варна"

В навечерието на Великден, екип на медия „Нова Варна“ попита варненци какво мислят за цената на яйцата и как ще им повлияе повишението, върху решението колко яйца да боядисат за празника.

Божидар Панайотов от Варна разказа, че си спомня, че преди яйцата са били по 25-30 стотинки за бройка. Според него нормална цена би била около 3 лв. за 10 бройки, въпреки, че определя думата „нормално“ като субективно понятие. Според него ръстът в цената е в реда на нещата, имайки предвид нивата на инфлацията в момента.

Божидар заяви пред медия „Нова Варна“, че от години не е боядисвал яйца. „Тази година също ще е поредната, в която няма да боядисвам. Не е заради цената, а по-скоро откъм липсата на време“, казва той. Според него повишената цена на яйцата няма да повлияе на повечето българи върху решението им колко яйца да боядисат, но със сигурност ще има недоволни.

„Въпреки, че има охлаждане на цените, тенденцията е цените да продължат да се повишават, така, че дори да има леко понижение след Великден, не очаквам нещо значително. Така или иначе това е един от основните продукти, които си закупува едно домакинство. Така, че в дългосрочен план според мен, няма да има понижение, а по-скоро повишение“, смята той.

Според Петранка Пеева цената на яйцата в момента е висока. Тя казва, че около 30 стотинки на яйце е приемлива цена. Въпреки това, тя заяви, че тази година завишените цени на яйцата няма да й повлияят на това колко яйца ще боядиса. Петранка заяви пред екипа ни, че ще боядиса колкото всяка година.

Ива Михалева пък е на мнение, че 50 стотинки е нормална цена за едно хубаво българско яйце. Тя казва, че купува яйца от големите търговски вериги, като следи те да са от български ферми. Тя също заяви, че тази година високите цени на яйцата няма да й повлияят и ще боядиса колкото обикновено – около 20 яйца.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.