Категории: Варна

Председателят на ВАХР за медия “Нова Варна“: Мога да кажа, че във Варна се работи на 4 сезона

Реклама

По повод наближаващия летен сезон, от медия “Нова Варна“ се свързахме специално с Павлин Косев – председател на Варненската асоциация на ресторантьори и хотелиери. Той е и главен мениджър на един от големите хотели в града. Какво сподели той за предстоящият летен сезон, и какво да очакваме от него, може да разберете от  интервюто.

Какъв е интересът на желаещите за почивка по време на предстоящите почивни дни заради наближаващия светъл Великден?

За Великден се очаква също да има доста работа и резервации, не всички хотели отвориха врати и поради тази причина тези, които са отворени са препълнени за идващите празници. Интересът е голям, особено от румънците, както и българи. Цените са с около 30% по-скъпи от миналата година, но предпочитат се като цяло най-вече Спа хотелите и тези, които предлагат гледка към морето. За Гергьовден също се очакват резервации, но по-малко в сравнение с Великден. Много от гостите сливат своите работни и почивни дни, за да имат повече време за отдих и почивка.

Какви са вашите очаквания за летния сезон, който предстои тази година?

За предстоящия летен сезон, моите очаквания са доста позитивни. Всички показатели за момента предвещават един много добър сезон. Ранните записвания са с 30 до 40 % над нивата от изминалата година. Но това е и обяснимо и от гледна точка на това, че миналата година хората бяха доста по-притеснени по обясними причини и не смееха да правят ранни резервации, всичко беше по-скоро в последния момент. Тази година обаче положението доста се успокои и хората започнаха да правят по навреме резервациите си и да си запазват места за летните почивки. Това не означава, че лятото ще бъде с 40% по-силно от 2022 г. , а че с 40% са повече ранните записвания, в сравнение с предната година. Обикновено всички записват през месеците юли и август, тогава е и най-натоварено, за съжаление сезонът не е толкова голям, колкото на нас ни се иска да бъде. Но пък специално за Варна мога да кажа, че се работи на 4 сезона, защото дори през зимните месеци хотелите до голяма степен са пълни. Има страхотни ръстове спрямо миналата година и за градските хотели през есенно-зимния и пролетен сезон.

Кога дойдоха първите туристи и от кои държави се очаква най-голям интерес?

Първите туристи дойдоха на 8-ми януари от Гърция. За ваканционните хотели за съжаление летния сезон e доста кратък и най-вероятно ще е доста силен, въпреки повишените цени, които са с до около 15-20 %. Въпреки това има както доста резервации, така и интерес към тях, така че според това няма причина предстоящия сезон да бъде лош. Въпреки лекото повишение, всички клиенти и туристи проявяват разбиране, тъй като и те са част от инфлацията у нас.

Със сигурност тези 2,3 години, които бяха тягостни за всички дадоха отражение и хората искат да си наваксат пропуснатото. Определено туризма може да се каже, че е е една превенция за здравето, защото една почивка със семейство и приятели възстановява целия дух и тяло на всеки един от нас, зарежда ни с енергия, с позитивни чувства и мисли.

Много от хората се опитат да направят това наваксване, от годините в които са били принудени да не пътуват. Като цяло има доста българи, румънския пазар също ще бъде много силен, като той традиционно е такъв. Полския пазар също е много силен, немския пазар засега има някакви ръстове, но като цяло няма да бъде това, което беше, все пак ще бъде по-силен от изминалата година, но за съжаление няма чартъри достатъчно, които да форсират до толкова, до колкото на нас ни се иска.

Ще има доста турски туристи, както и гръцки. Руснаците са по-малко, като те идват основно през Истанбул. Някои от пристигащите от там идват заради почивката, или заради свои имоти, които имат тук у нас.

– Как стои въпроса с кадрите, които се набират за предстоящия летен сезон, има ли достатъчно квалифициран персонал?

Тази година доста от хотелиерите разчитаме на кадри основно от съседна Турция. За съжаление обаче там езиковата бариера е доста голям проблем, защото не всички говорят английски език. Поради тази причина не могат да бъдат поставени на каквато и да е позиция. Трябва да се внимава чисто организационно. На този етап обаче разчитаме предимно на тях, тъй като броя на персонала, който ще е нужен за отварянето на всички обекти е крайно недостатъчен. Все пак това не е нова практика, и Германия и други държави процедират така от доста години като набират кадри от трети страни.

При нашите кадри повечето хора се завръщат там, където са работили предишен сезон, доста кадри загубихме и заради Covid вълната и несигурността в туризма, тъй като доста кадри се ориентираха към други сфери и отрасли, което за нас е доста неприятно, но все пак е нормално. Има доста кадри, които се завърнаха от кораби и други държави, като те са доста качествени като кадри. Те заемат предимно мениджърски позиции, но като цяло при изпълнителните кадри има доста голям недостиг заради обема, който е необходим на бранша.

Благодарим Ви за това интервю и Ви пожелаваме един успешен старт на летния сезон.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 9 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 9 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 9 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 9 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 10 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 10 часа