in

Пред медия „Нова Варна“: Новият директор на варненското ВиК категоричен за цената на водата

Колаж: Редакция "Нова Варна"

От медия „Нова Варна“ разговаряхме с новия директор на варненското ВиК дружество – Веселин Русев*. Попитахме го очаква ли се ново увеличение на цената на водата за битовите абонати, както и в какво финансово състояние е заварил дружеството. Веселин Русев ни информира и за големите проекти, които се реализират в момента във Варна – тези на околовръстното и в квартал „Виница“. Какво още сподели за нашата медия новият директор на ВиК, ще разберете, ако прочетете цялото интервю с него тук.

– В какво състояние заварихте дружеството?

Дружество „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД е в стабилно финансово състояние, в каквото, между другото, е било винаги. Все още не е готов окончателният отчет за миналата година, но трябва да се отбележат няколко фактора, които повлияха на финансовите резултати.

Особеното на предходната 2022 година бяха големите амплитуди в цените – най-вече на енергоносителите, което нямаше как да не се отрази на цената на водата като цяло.

Значителни затруднения за голяма част от дейностите на ВиК- Варна предизвикаха и непрекъснато повишаващите се стойности на строителните материали през изминалата година. Това засегна както нашето дружество, така и ВиК-дружествата в цялата страна. Трябва да се търсят оптимални решения на национално ниво за решаването на тези проблеми.

Отражение на финансовото състояние на дружеството дава и 2-годишното забавяне по обективни причини на големия европейски проект за водоснабдяване и канализация,  който гарантира водната инфраструктура на град Варна. За нас е важно, че вече дейностите по него стартираха.

– Може ли да ни дадете малко по-подробна информация за започналите вече големи инфраструктурни проекти в квартал „Виница“ и на околовръстното във Варна?

Преди седмица и половина във „Виница“ направихме първа копка на канализацията. С това бе сложено началото на един от най-важните обекти, които са планирани в проект „Изграждане на ВиК инфраструктура“, на обща стойност 138,4 млн. лв., от които 96,8 млн. лв. – безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“ В обхвата на проекта са и вилните зони на север от Варна, където също вече стартира изграждането, както и ремонтът на ул. „Прилеп“.

Не сме започнали работа единствено по деривацията „Китка-Варна“, но мога да Ви уверя, че след Великден разрешителните на всички обекти ще бъдат налични.

За съжаление, в момента метеорологичните условия не са особено подходящи за извършване на ремонтни дейности. Територията, на която се работи, също е предизвикателство, заради много тесните улици, неспазваща се регулация на движението и пр.

Текуща работа по проекта се реализира и по бул. „Христо Смирненски“, както и в Каменар. Смятам, че след десет дни всички обекти ще бъдат стартирани успешно.

Важно е да отбележим, че проектът включва 22 километра довеждащи водопроводи и забележете – 81 километра канализационна мрежа. Ще бъдат обхванати всички варненски селищни образувания.

Бих искал да се обърна към гражданите и гостите на Варна да проявят разбиране към неудобствата, което тези големи ремонти ще им причинят временно през следващите няколко месеца. Улиците във Варна и цялата пътна мрежа в районите около нея не е от най-широките и предизвиква сериозен дискомфорт по време на ремонтни дейности, каквито текат в момента.

Надявам се, че всички неудобства, на които са подложени живеещите в морската столица, ще бъдат приети с разбиране с оглед на бъдещия добър резултат.

– Очаква ли се да стартират и други такива големи проекти?

Подобни големи проекти не се предвиждат, но с изграждането на изброените по-горе обекти по този европейски проект, ние ще подобрим качеството на услугата, предоставяна от „ВиК – Варна“, на повече от 300 000 абонати.

– Имате ли информация, като директор на ВиК-Варна, дали се очаква ново покачване на цената на водата за битови абонати?

Не, категорично – не. В рамките на тази календарна година няма предвидено повишаване на цената на водата, тъй като такова бе направено в началото на годината. Увеличение, което смятам, че е достатъчно на този етап.

– Благодарим Ви за това интервю.

*Веселин Русев вече е заемал поста управител на варненското водно дружество от 2009 г. до 2012 г.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).