Категории: Варна

Пред медия „Нова Варна“: Новият директор на варненското ВиК категоричен за цената на водата

Реклама

От медия „Нова Варна“ разговаряхме с новия директор на варненското ВиК дружество – Веселин Русев*. Попитахме го очаква ли се ново увеличение на цената на водата за битовите абонати, както и в какво финансово състояние е заварил дружеството. Веселин Русев ни информира и за големите проекти, които се реализират в момента във Варна – тези на околовръстното и в квартал „Виница“. Какво още сподели за нашата медия новият директор на ВиК, ще разберете, ако прочетете цялото интервю с него тук.

– В какво състояние заварихте дружеството?

Дружество „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД е в стабилно финансово състояние, в каквото, между другото, е било винаги. Все още не е готов окончателният отчет за миналата година, но трябва да се отбележат няколко фактора, които повлияха на финансовите резултати.

Особеното на предходната 2022 година бяха големите амплитуди в цените – най-вече на енергоносителите, което нямаше как да не се отрази на цената на водата като цяло.

Значителни затруднения за голяма част от дейностите на ВиК- Варна предизвикаха и непрекъснато повишаващите се стойности на строителните материали през изминалата година. Това засегна както нашето дружество, така и ВиК-дружествата в цялата страна. Трябва да се търсят оптимални решения на национално ниво за решаването на тези проблеми.

Отражение на финансовото състояние на дружеството дава и 2-годишното забавяне по обективни причини на големия европейски проект за водоснабдяване и канализация,  който гарантира водната инфраструктура на град Варна. За нас е важно, че вече дейностите по него стартираха.

– Може ли да ни дадете малко по-подробна информация за започналите вече големи инфраструктурни проекти в квартал „Виница“ и на околовръстното във Варна?

Преди седмица и половина във „Виница“ направихме първа копка на канализацията. С това бе сложено началото на един от най-важните обекти, които са планирани в проект „Изграждане на ВиК инфраструктура“, на обща стойност 138,4 млн. лв., от които 96,8 млн. лв. – безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“ В обхвата на проекта са и вилните зони на север от Варна, където също вече стартира изграждането, както и ремонтът на ул. „Прилеп“.

Не сме започнали работа единствено по деривацията „Китка-Варна“, но мога да Ви уверя, че след Великден разрешителните на всички обекти ще бъдат налични.

За съжаление, в момента метеорологичните условия не са особено подходящи за извършване на ремонтни дейности. Територията, на която се работи, също е предизвикателство, заради много тесните улици, неспазваща се регулация на движението и пр.

Текуща работа по проекта се реализира и по бул. „Христо Смирненски“, както и в Каменар. Смятам, че след десет дни всички обекти ще бъдат стартирани успешно.

Важно е да отбележим, че проектът включва 22 километра довеждащи водопроводи и забележете – 81 километра канализационна мрежа. Ще бъдат обхванати всички варненски селищни образувания.

Бих искал да се обърна към гражданите и гостите на Варна да проявят разбиране към неудобствата, което тези големи ремонти ще им причинят временно през следващите няколко месеца. Улиците във Варна и цялата пътна мрежа в районите около нея не е от най-широките и предизвиква сериозен дискомфорт по време на ремонтни дейности, каквито текат в момента.

Надявам се, че всички неудобства, на които са подложени живеещите в морската столица, ще бъдат приети с разбиране с оглед на бъдещия добър резултат.

– Очаква ли се да стартират и други такива големи проекти?

Подобни големи проекти не се предвиждат, но с изграждането на изброените по-горе обекти по този европейски проект, ние ще подобрим качеството на услугата, предоставяна от „ВиК – Варна“, на повече от 300 000 абонати.

– Имате ли информация, като директор на ВиК-Варна, дали се очаква ново покачване на цената на водата за битови абонати?

Не, категорично – не. В рамките на тази календарна година няма предвидено повишаване на цената на водата, тъй като такова бе направено в началото на годината. Увеличение, което смятам, че е достатъчно на този етап.

– Благодарим Ви за това интервю.

*Веселин Русев вече е заемал поста управител на варненското водно дружество от 2009 г. до 2012 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 15 минути

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 19 минути

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 26 минути

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 3 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 3 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 3 часа