Категории: Варна

Във Варна: Кой плаща сметката на главния водомер в жилищните кооперации и при авария?

Реклама

От медия „Нова Варна“ поставихме два казуса пред новия управител на варненското ВиК – Веселин Русев. Попитахме го, какво се случва при авария на захранващ водопровод и когато в жилищна кооперация има съществена разлика между данните от главния водомер на сградата и всички останали индивидуални партиди. Кой плаща сметката? Какво става, когато някой от абонатите в жилищния блок е недобросъвестен и не подава данните от водомера си? Как може да се реши този проблем? Отговорите на тези и още въпроси ще намерите в следващите редове.

Доста често в морската столица се стига до следната ситуация – главният водомер на дадена жилищна кооперация показва много по-голямо количество изразходена вода, отколкото сочат сумарните данни от индивидуалните партиди. Причините за това може да са много, но една от най-разпространените е, че някой от живущите в блока не подава своите данни и не осигурява достъп на инкасатор до индивидуалния си водомер.

Според Веселин Русев, преобладаващият процент от тези случаи се дължат на това, че собствениците на жилища са чужди граждани. „По правилата би трябвало разликата между главния водомер и индивидуалните партиди да бъдат пропорционално разпределени между абонатите. Проблемът тук е, че има много имоти, които са закупени от хора, които не живеят постоянно във Варна, главно руски или украински граждани. Трудно си събираме парите от тях.“, признава шефът на ВиК-Варна. Той не отрича, че тези ситуации водят до конфликти и скандали между живущите и водоразпределителното дружество.

Според него едно от възможните решения на този проблем е всички абонати в жилищните кооперации да разполагат с водомер, който може да се отчита дистанционно. „По-добре би било да имаме дистанционно отчитане на индивидуалните партиди, защото разликите с главния водомер ще се намалят. Този вид отчитане ни дава възможност да реагираме по-бързо при теч, ще отпадне и досадното звънене и лепене на бележки по вратите. Другото възможно решение на този казус е да призовем жителите на Варна – абонати на ВиК, да бъдат по-коректни един към друг.“

За съжаление няма законова рамка, която да задължава абонатите да сменят индивидуалните си водомери с такива, които могат да се отчитат електронно, каза още Русев, „но когато подмяната на водомера се осъществява от ВиК-Варна, новият винаги е дистанционен. Това е бъдещето!“ – добавя Русев. Също така на всеки пет години се осъществява профилактика на водомерите.

Какво се случва обаче, когато течът е на улицата пред сградата, в която живеем или в нашия квартал. Живущите в района на аварията абонати ли плащат сметката? На този въпрос управителят на ВиК-Варна беше категоричен: „При аварии преразходът на вода отива за сметка на дружеството. Гражданите могат да бъдат спокойни, няма да бъдат ощетени. Плюс това е предвидено и включено в цената на водата.“

Следете медия „Нова Варна“ за още интересна информация, свързана с проблеми от ежедневието на варненци. Може и да подавате до редакцията ни своите сигнали за различни нередности, които забелязвате в морската столица и областта.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 33 минути

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 42 минути

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 44 минути

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 47 минути

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 50 минути

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди един час