Категории: Варна

Не само лалетата цъфнаха в Морската градина на Варна (СНИМКИ)

Реклама

Пролетта е сезонът, в който природата се събужда към нов живот. Най-красивото място във Варна, където можем да се насладим на прелестите на пролетта, си остава Морската градина.

Преди дни цветни килими от хиляди лалета заляха парка:

Снимка: Редакция „Нова Варна“

 

Освен тях Японските вишни (Сакура) разтвориха своите прелестни розови цветове. Те внасят нотка на екзотика от Далечния Изток в морската столица.

Снимка: Редакция „Нова Варна“

 

Ето няколко интересни факта за това красиво дърво – Японската вишна Сакура, на което можем да се насладим в нашия парк:

Снимка: Редакция „Нова Варна“

Японската вишна (Prunus serulata) е цъфтящо азиатско дърво, принадлежащо към семейство Розови (Rosaceae).

Сакура е общо наименование за растения, които принадлежат към семейството на Rosaceae. Имената на дървото, които използваме в Европа, са много: черешов цвят, сакура, японска вишна, планинска череша, ориенталска череша или източно-азиатска череша.

Необикновеното декоративно дърво на Япония

Японските декоративни череши Сакура не случайно са толкова известни. Съществуват общо около 300 разновидности на японската череша. Това число включва местни сортове и хибриди, с различна брой на венчелистчетата, размера на цвета и палитра от тъмно до светли тонове на розовото. Някои от тях са диви разновидности, произхождащи от горите на Япония, като Ямазакура, но по-голямата част от тях са били култивирани от хората през вековете за декоративна употреба в градини и паркове.
Брой на венчелистчетата

Повечето диви дървета, но и много култивирани дървесни сортове, имат цвят с пет венчелистчета. Въпреки това, някои видове имат цветове, които се състоят от десет, двадесет или повече венчелистчета. Дърветата с цветове от повече от пет венчелистчета се наричат Яезакура (yaezakura).

Цвят

Повечето сортове имат светлорозови до бели цветове, но има и черешови дървета с тъмнорозови, жълти или зелени цветове. Освен това цветът на вишневите цветове на някои сортове може да се промени, докато цъфтят. Например, един цвят може да се отвори като бяло цвете и да промени цвета си на розов в продължение на няколко дни.

Листа

При ранноцъфтящите дървета листата обикновено се появяват едва след пълен цъфтеж, което придава на дърветата много атрактивен вид, докато са в пълен цъфтеж. А при по-късно цъфтящите дървета, листата обикновено се появяват преди цъфтежа, което придава на дърветата по-хетерогенен вид. Освен това цветът на листа се различава при различните сортове. В повечето случаи те са зелени, някои обаче са меднокафяви, а трети нещо средно межди зелено и меденокафяво.

Време на цъфтеж

Повечето сортове черешови дървета цъфтят през пролетта. Яезакура, т.е. черешови дървета с цвят от повече от пет венчелистчета, обикновено са последните, които отварят цветовете си, около две до четири седмици след повечето видове с пет венчелистчета. Някои екстремни сортове цъфтят в късна есен и през зимните месеци. Различните видове черешови дървета се засаждат не само заради по-широкия спектър от цветове, но и защото цветовете им се отварят по различно време и така удоволствието от наблюдението на цъфтежа на дърветата може да бъде удължено до няколко седмици, а също така е превърнато в туристическа атракция, която започва от единия край на острова и продължава на север до другия му край.

Медия „Нова Варна“ Ви пожелава красиви Великденски празници!

Снимка: Редакция „Нова Варна“

 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 14 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 14 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 14 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 14 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 14 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 15 часа