in

След твърденията, че слагаме опасен „пластмасов ориз“ на масите си: БАБХ излезе с позиция

Снимка: Pixabay

Преди дни в интернет пространството се навъдиха множество публикации. В тях се твърдеше, че на пазара у нас се продава „пластмасов ориз“, който бил опасен за здравето напотребителите. Появиха се десетки видеа, в които се твърдеше, че се показват китайски и виетнамски фабрики , създаващи неистински ориз. Но дали това наистина е вярно?

Твърдеше се, че оризовите зърна се правели от картофено нишесте с неголям примес на пластмаса за белота и устойчива форма.

Според авторите на твърдението най-сериозна опасност, която крие „пластмасовият ориз“ е съдържанието на афлатоксини, които действително са много опасни за човешкото здраве. Токсинът, който се произвежда от плесени, е устойчив както на топлинна обработка, така и на различна киселинност на средата, съобщава БНР.

Постове и коментари във Фейсбук също тиражират твърдението за наличието на „пластмасов ориз“ в страната.

Позиция на БАБХ

В официална позиция до БНР от Българската агенция за безопасност на храните посочват, че досега към тях не е подаван сигнал за продажба в магазините на „фалшив пластмасов ориз“. От Агенцията посочват още, че такъв не е откриван и при проверките на инспекторите.

Заключение

Твърдението, че в търговската мрежа в България се продава „пластмасов ориз“, който е опасен за здравето е НЕВЯРНО. В БАБХ не е постъпвал до момента сигнал за „фалшив пластмасов ориз“. При проверка на снимката, използвана в повечето от публикациите с подобни твърдения, става ясно, че тя не отговаря на подвеждащото съдържание. По-рано и чуждестранни медии са опровергавали твърденията за „пластмасов ориз“.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/