in ,

Светило на детската хирургия във Варна днес празнува своя 60-годишен юбилей. Посветил е цели 34 г. на децата

Снимка: Facebook/ Румен Христов

Д-р Румен Христов отбелязва 60-годишнина, 34 г. от които е посветил в опазване здравето на децата. Той завършва медицина в МУ – Варна през 1989 г. със специалности „Обща Хирургия“ и ,,Детска хирургия“.

 

Дълги години е началник на отделението по детска хирургия в МБАЛ „Св. Анна“ в морската столица и Републикански консултант по „Детска хирургия“.

Прилага специализирана и висококвалифицирана диагностична и лечебна дейност при деца от раждането до 18 годишна възраст. Лекува деца с вродени и придобити хирургични заболявания на шията, гръдния кош, корема и гениталиите.

Осъществява диагностика и лечение на новородени и деца с вродени аномалии, лечение на усложнени заболявания на белия дроб и коремната кухина, гнойни процеси на костите и меките тъкани, изолирана и съчетана коремна и гръдна травма, ингвинална и пъпна херния, кисти на тестиса, апендицит и гнойни процеси и др. Той притежава сертификати за извършване на горна и долна ендоскопия и торакоскопия. Член на Българското и Европейско дружество по детска хирургия.

През 2016 г. д-р Христов, заедно с екип специалисти от отделението по детска хирургия във варненската МБАЛ „Света Анна“ извадиха трикилограмова топка коса извадиха от стомаха на 12-годишно дете. Д-р Христов и екипът му спасяват и редица новородени, сред които и недоносени деца, част от които с тегло от по 500-600 грама. Стотици, дори хиляди са пациентите на д-р Христов – всички наши деца.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/