Категории: Любопитно

Защо не е желателно хората след 60 години да пият аспирин за предпазване от инфаркт?

Реклама

Много хора над 60 години приемат таблетка аспирин всеки ден с цел предотвратяване на инфаркт или инсулт. Ниски дози от това болкоуспокояващо често се препоръчват за предотвратяване на тези спешни случаи при хора с висок риск. Защо хората над 60 години не трябва да приемат аспирин?

Учени от USPSTF, в чийто екип влизат 17 експерти от американски университети, не препоръчват на хората над 60 години да приемат аспирин. Според тях над тази възраст има по-висок риск от вътрешно кървене след прием на аспирин. Те също така съветват хората на възраст между 40 и 59 години да приемат болкоуспокояващи ежедневно само ако са изложени на генетичен риск от сърдечно заболяване и са им предписани от лекар.

Когато става дума за хора над 75-годишна възраст, те не трябва да приемат лекарства поради малката полза от тях в напреднала възраст. Аспиринът може да е най-известен като лекарство за облекчаване на болката без рецепта. Въпреки това той често се предписва за предотвратяване на инфаркт и инсулт. Това лекарство може да се използва и за предотвратяване на кръвни съсиреци или други подобни проблеми. Ефектът му в случая, че дължи на факта, че разрежда кръвта. И поради тази причина помага за предотвратяване на инфаркт и инсулт. Учените предупреждават, че аспиринът трябва да се приема само като превантивна мярка след консултация с лекар, предаде “actualno.“

Д-р Майкъл Бари, заместник-председател на USPTF, споделя: „Въз основа на настоящите данни работната група не препоръчва на хората на 60 и повече години да започнат да приемат аспирин, за да предотвратят първи сърдечен удар или инсулт. Тъй като вероятността от вътрешно кървене се увеличава с възрастта, потенциалната вреда от употребата на аспирин надвишава ползата за тази възрастова група“.

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 10 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 10 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 10 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 10 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 10 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 10 часа