in

В кората на картофите се съдържа токсично вещество: За какво да следим, докато ги отбираме?

Снимка: Pixabay

Картофите са преобладаващ или поне доста често присъстващ зеленчук на всяка трапеза. Те се считат за универсален продукт, тъй като могат да се приготвят по разнообразен начин и в комбинация с най-различни меса и други зеленчуци. Все пак, трябва да сме наясно и с това какви опасности крият картофите

Въпреки универсалността и невероятният вкус на картофите, д-р Нурия Монфуледа посочи една основателна причина да сте по-бдителни при консумацията на картофи или поне да внимавате една идея повече, докато ги отбирате в магазина. Според Монфуледа този зеленчук невинаги е полезен за нашето здраве, съобщава Актуално.

В някои случаи консумацията им може да причини стомашни проблеми. И всичко това се дължи на съдържанието на соланин, който прави картофите токсични. Соланинът е естествена отрова, вид гликоалкалоид, който съдържа глюкоза и соланидин. В картофените клубени токсичното вещество е концентрирано главно в кората. Соланинът се съдържа в големи количества в зеленчук, който е бил съхраняван на слънце дълго време и е позеленял.

Когато това вещество попадне в човешкото тяло чрез храна, симптомите на отравяне обикновено се появяват при консумация на 2-5 mg на килограм телесно тегло. Те са придружени от лошо храносмилане, гадене, повръщане, диария, коремни спазми, горчив вкус в устата, главоболие и други неприятни симптоми. За да избегнете проблеми с храносмилането, когато купувате картофи, е много важно да обърнете внимание на състоянието на клубените. Не трябва да са зелени и покълнали, защото тогава концентрацията на соланин в този зеленчук ще е още по-висока. Тъй като този токсин не се унищожава дори при топлинна обработка, лекарят не препоръчва консумация на картофи.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/