in

Експерти с коментар: Какво е качеството на пшеницата в Добричка област?

Експерти коментираха качеството на пшеница в Добричка област. 80 процента от засятата пшеница в Добричка област е добро състояние, 20 процента – в много добро, сочат данните от проведено обследване в периода 24 – 31 март на 10% от площите, засети с есенници, от експертна областна комисия.

За това съобщават от областната дирекция „Земеделие”. Влагата на този етап не е достатъчна и има необходимост от още валежи е основният извод. Според констатациите, пшеницата и ечемикът са в много добро състояние – 20%, добро – 75%, средно – 5%. Пшеницата и ечемикът са във фенофаза „изправяне на розетка“ и „първи стъблен възел“, като разпределението на посевите между двете фази е почти по равно.

Към момента по оперативни данни засетите есенници в областта са 1 258 387 дка, от които 1 139 997 дка – пшеница, 68 080 дка – ечемик и 50 310 дка – рапица.

При обследането на посевите с пшеница и ечемик се установиха болести от фитопатогенен характер – септориоза /болеста се установява при около 50% от обследваните полета, като нападението в тях е между 1% и 10%./ и кафява листна ръжда / болеста се установява при около 10% от обследваните полета, като нападението
в тях е около 10%./.

При неприятелите обикновената полевка се констатира при около 1 % от полетата, като плътността в тях 2-3 бр. активни колонии на декар. Листните въшки се наблюдават при около 20% от обследваните полета, като се откриват, както единични индивиди, така и начало на формиране на колонии. Посевите са чисти от плевели, наблюдава се незначително заплевеляване с ефимери. Зимната маслодайна рапица в голямата си част е в добро състояние, но около 10% от посевите са в незадоволително състояние /много редки и неравноверно поникнали/.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/