Категории: Варна

ВиК-Варна даде пресконференция за водопровода, който аварира за четвърти път и предизвика истински потоп

Реклама

Подменена е авариралата тръба, която причини истински потоп във Варна преди дни. Това съобщиха от ВиК-Варна на пресконференция днес. Сега предстоят тестове и проби на водата, стана ясно още от брифинга.

„ВиК – Варна“ ООД вече работи по намиране на дългосрочно решение за проблемния участък
Магистралният водопровод „Варна – Златни пясъци“, който за четвърти път аварира в района на паметника на Българо-съветската дружба – на ул. „Петър Скорчев“ в кв. „Бриз“, е строен по програма ИСПА от 2005 до 2007 г и е прераден за експлоатация на „ВиК – Варна“ ООД през 2008 г. Това обясни на брифинг днес управителят на дружеството Веселин Русев. Проектирането е възложено от Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Изборът на изпълнител на обекта, финансирането, контролът, както и изборът на материалите – включително видът на тръбите, също е на МРРБ.

Извънредно: Голяма авария във Варна – пропаднал път и свличане на земна маса (Снимки и Видео)

Водопроводът е предаден за експлоатация на „ВиК – Варна“ през декември 2008 година. Първите две аварии по него са още в гаранционния срок на съоръжението и са отстранени от фирмата, изпълнила проекта. Следващите две, както и последната от вторник тази седмица, предполагат, че са в резултат на грешки, допуснати при проектирането на водопровода. Теренът, където се случвт авариите, е с голям наклон, възможни са движения на земните маси и подкопаване в отделни участъци, които водят и до компрометиране на тръбата. Не е за пренебрегване и голямото застрояване наоколо, допълни Русев.

След голямата ВиК авария във Варна: Ето как изглеждат в момента някои от пътищата (СНИМКИ от последните минути)

В годините „ВиК – Варна“ ООД е предприело локални мерки за предотвратяване на сериозни поражения при авариране на конкретния участък. Въведена е система, която автоматично затваря крановете за водоподаване при рязък спад на налягането, предизвикан от пробив на тръбата. Благодарение на нея при аварията във вторник пораженията бяха ограничени и само материални, обясни главният инженер на дружеството Петър Карагьозов.

За да бъдат предотвратени подобни аварии в бъдеще, ръководството на „ВиК – Варна“ ще предприеме необходимите стъпки за дългосрочно решаване на проблема. Един от вариантите е подмяна на тръбата от стъклопласт в този участък с метална.

12 метра от компрометираната при последната авария тръба вече е подменена. Започна насипването и уплътняването на участъка, което ще бъде напълно реализирано до края на почивните дни, разясни инж. Карагьозов. Следва почистване на водопровода, дезинфекция и пробното му пускане. Ако всичко е наред, следват лабораторни проби за качеството на водата, след излизането на резултатите – водоподоподаването ще бъде възстановено по ремонтираното трасе, допълни главният инженер на дружеството.

„Бих искал да благодаря за бързата реакция на ВиК – Варна не само за възстановяването на водоподаването към абонатите в рамките на няколко часа, но и за бързото отстраняване на самата авария“, заяви кметът на Варна Иван Портних, който посети дружеството, за да се запознае с хода на ремонта. Той подчерта, че очевидни грешки още при проектирането и изграждането на обекта са причина за честите аварии в района.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 9 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 10 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 10 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 11 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 11 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 11 часа