Категории: България

На консултациите с БСП: Нинова захапа Радев и служебния кабинет (ВИДЕО)

Реклама

Започнаха и консултациите за съставяне на правителство с БСП в президентството. По-рано днес имаше консултации с „Възраждане“ и ДПС, а вчера с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Нинова се осмели да посочи грешка, направена от служебното правителство. Ето какво си казаха президентът Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова:

„Как вие виждате успешната формула за съставяне на правителство в тази сложна политическа ситуация? Има ли разговори с другите партии за търсене на тази формула и докъде вие бихте стигнали с компромисите?, запита президентът Румен Радев представителите на БСП.

„По въпроса за бюджета – как виждате решенията за приходи, разходи, бюджетен дефицит и отстояване на покупателната способност на българските граждани в трудните времена, но и дългосрочната финансова стабилност на страната?“, продължи Радев.

„За нас има 4 важни и спешни въпроси за решаване в парламента. Първият е абсолютно приоритетен за нас – борбата с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства, намаляване на цените. Вторият приоритет са законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Третият е съдебна реформа, която да доведе най-накрая до справедливост. Четвъртият е усилията ни за приемане на България в Шенген. И четирите могат да станат и са възможни единствено през приемане на бюджет“, заяви Корнелия Нинова, в отговор на президента.

„Позволете ми да каже нещо, което повечето партии мислят, но никой не смее да ви го каже. Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме. Сигурна съм, че и Вие го отчитате за себе си като такава, защото сега щяхме да имаме спокойствие. И Вие и служебния кабинет, и ние в парламента, обществото, държавата, икономическите субекти и хората, щяха да имат предвидимост какво ги чака до края на 2023 г. Ние тогава помните, че настоявахме за това, но това е минало. Да видим сега как стои темата с бюджета. Има две решения на този въпрос – едното е да се формира трайно мнозинство, редовно правителство. То да си направи бюджет и да си определи политиките в него и да го изпълнява. Това би бил по-лесният път. Ако това не се случи, ние очакваме служебният кабинет да внесе бюджета. И тук е големият въпрос какъв ще бъде той. Ние нямаме никаква информация какво сте заложили“, посочи Нинова.

„Имаме принципни позиции по бюджетната политика, независимо кой я представлява. Няма да подкрепим предложение за увеличаване на данъци, замразяване на доходи, отнемане на социални придобивки и на икономически стимули за малкия и средния бизнес“, посочи още тя.

„В момента предизвикателството е пред първата сила – пред ГЕРБ. Ще изчакаме да видим какво ще направят и предложат и ще действаме спрямо принципите и последователността, която винаги сме имали в последните НС, когато изпадахме в подобни ситуации“, заяви Нинова.

Радев отговори по следния начин: „Нека да поясня, че ако бюджетът беше внесен, дефицитът в момента щеше да е много по-висок. Така че тук с бюджета проблемът е много сложен. От една страна трябва наистина да се мисли за инфлацията, за социалната защита, но и за дългосрочната финансова стабилност на страната“, посочи той. По негови думи най-добре е бюджет да се внесе от редовно правителство, което да се ангажира с ясни и дългосрочни политики и да носи отговорност за тях. Но ако това не стане, служебното правителство е длъжно и ще внесе бюджет.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 44 минути

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 49 минути

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди един час

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди един час

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди един час

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 2 часа