in

Украйна била минирана за десетилетия напред

Снимка: Pixabay.com

Твърди се, че огромни площи от Украйна са осеяна с мини за десетилетия напред. На места дори всяка стъпка можела да се окаже смъртоносна. Лекари ежедневно лекували жертви, които са се сблъскали с противопехотни мини

Огромни площи в Украйна, два пъти по-големи от територията на цяла Австрия, са осеяни с противопехотни мини. Страната е минирана за десетилетия напред. Има региони, в които всяка стъпка може да се окаже смъртоносна.

По данни на ООН от началото на руската инвазия в Украйна досега повече от 740 цивилни граждани са били убити или ранени от мини и други експлозиви. Особено много мини има в региона на Харков – болниците там съобщават за много случаи на осакатени хора.

Юрий Кузнецов е травматолог в болницата в Изюм. Цяло крило на болницата се е срутило по време на боевете около града. Кузнецов е превърнал един стар кабинет в импровизирана операционна. Но липсват най-основни неща от необходимото оборудване – инструменти, апарати за стерилизация, както и модерни протези.

Лекарят от Изюм почти всеки ден превързва и лекува жертви, натъкнали се на противопехотни мини. Изюм бе окупиран от руските войски в продължение на няколко месеца. През есента украинците си върнаха обратно града. Правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ обвинява руските части, че използват противопехотни мини в многобройни региони на Украйна, пише DW.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/