Категории: България

Президентът Радев за връчването на първия мандат за съставяне на правителство

Реклама

На брифингът, който проведе президентът Радев днес не стана ясно кога ще бъде връчен първия мандат за съставяне на правителство. Държавният ни глава смята за много по-съществено от връчването на мандата държавническото отношение на партиите към проблемите на страната.

Силно се надявам, че този парламент ще постави на първо място интересите на българските граждани и европейската интеграция на страната. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес. Държавният глава подчерта, че връчването на първия мандат за съставяне на кабинет е от важно значение, но много по-съществено е държавническото отношение на партиите към проблемите.

„Много е важно накъде ще тръгнат партиите. Иска ми се тяхната зрялост и отговорност да проличи още тези дни. Всеки ден е ценен“, посочи Румен Радев. Държавният глава добави, че е започнал консултациите с парламентарните групи веднага след конституирането на парламента, за да се изясни тяхната готовност за формиране на правителство, приемането на държавния бюджет и за законодателна дейност.

Политическата ситуация е достатъчно сложна и изисква внимателен подход, диалогичност и разум от всички отговорни фактори в нея, призова президентът. 49-ото Народно събрание не може да си позволи лукса да не приеме критично важни закони, дори и да няма правителство, подчерта още Румен Радев.

Държавният глава благодари за искреността на политическите формации по време на консултациите през миналата седмица, на която те са изразили позиции, че парламентът се нуждае от достатъчно технологично време за приемането на бюджета и други важни закони. Президентът посочи и че ако се следват стандартите на конституционната процедура за мандатите и не се състави правителство, има сериозен риск заложената законодателна рамка да не бъде приета, включително да бъдат опропастени дипломатическите успехи през последните месеци за приемането на България в Шенген още тази година.

На въпрос дали парламентарната работа по приемането на бюджета ще бъде определяща за решението му кога да връчи първия мандат, президентът подчерта, че внесеният от служебния кабинет бюджет е тест за зрелостта на всички партии в 49-ото Народно събрание с амбиции да управляват. Много скоро ще проличи тяхната компетентност и държавническо отношение, допълни държавният глава.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Продавачка е присвоила хиляди от дрогерия: Дала и код за СОТ на мъж, за да краде

Софийска районна прокуратура предаде на съд мъж и жена за кражба и присвояване на пари.…

преди 8 минути

Отмъкнаха 9000 лв. от възрастна жена: Първоначално „ало“ измамниците ѝ искали 35 000 лв. за „изразходен ток“

От пресцентъра на разградската полиция съобщават, че поредна възрастна жена е станала жертва на телефонна…

преди 15 минути

25 септември е: Честит имен ден на празнуващите

На днешния ден (25 септември) Православната църква почита паметта на преп. Сергий Родонешки чудотворец и…

преди 22 минути

Синоптик обяви кога е най-топлият ден до края на месеца и кога ще завали сняг в планините

Според Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в последните два дни…

преди 30 минути

От НИМХ обявиха кога и къде да очакваме значителни количества дъжд

От НИМХ публикуваха своята прогноза за времето в България за периода от 26 септември до…

преди 43 минути

Моторист загина на място при инцидент на пътя София – Варна

Случил се е тежък пътен инцидент на пътя София - Варна край Търговище, при който…

преди 53 минути