in

5 трика за домакините: Запазете храната трайна за по-дълго време

Снимка: Pixabay

Щом поставим храната в хладилника, това не означава, че можем да я държим там колкото си искаме, без да се разваля. Много хора си позволяват прекалено дълго да държат храна в хладилника, след което я консумират, тъй като тя привидно изглежда добре. Друг път пък ни се случва да изхвърляме храна директно от хладилника. Е, има някои елементарните правила за съхранение в хладилника, които домакините често пренебрегват. Ето какво да правим, за да се задържи храната свежа за по-дълго време в хладилника

  • Подреждане

Всички „нетрайни“ трябва да се съхраняват по-близо до ръба на рафта, а не до стената. Такава дреболия ще ви позволи да използвате тези продукти на първо място. Още по-добре, имайте отделен контейнер или рафт за храна с кратък срок на годност. Най-добре е храната, която е ясно, че не може да трае много, да се използва при първа възможност, затова е препоръчително да ви е пред очите, съобщава Актуално.

  • Опаковка

Продуктите не са просто опаковани в херметически затворени кутии. Заедно с миризмите се разпространяват бактерии, заради което започват необратими процеси. Повечето домакини използват пластмасови кутии и торбички с цип. Трябва да знаете, че наденицата и сиренето трябва да се съхраняват във фолио или пергамент.

  • Зони на свежест

Трябва да се помни, че кутиите за зеленчуци и плодове осигуряват възможност за сухо и мокро съхранение. В сухата зона е по-добре да подреждате ябълки и круши, банани, праскови и кайсии. Тоест всички плодове, които отделят етилен. Пресни билки, краставици и домати, чушки и ягоди се съхраняват във влажни помещения.

  • Проверявайте редовно

Ако нещо се е объркало, бъдете готови за факта, че съседните продукти скоро ще започнат да се влошават. Един гниещ плод може да причини мухъл в хладилника и да развали половината ви запаси.

  • Температура

Може би това е най-важният момент. В идеалния случай температурата в хладилника не трябва да бъде по-висока от 3-5 градуса по Целзий. На рафтовете на вратата е позволено да съхранявате яйца, сосове и храна за животни. Горният рафт се счита за най-топъл, тук се съхраняват млечни продукти и колбаси, приготвена храна на средните рафтове, оставете долните рафтове и контейнери за зеленчуци и плодове.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/