Категории: Любопитно

Биохимици с пробив: Създадоха препарат срещу образуване на тромби

Реклама

Невероятното откритие е дело на биохимици от САЩ и Канада. Въпросният препарат възпрепятстват образуването на тромби, чрез поглъщане на определени молекули. Учените изразиха своите надежди в това, с последващи опити, да се потвърдят високото ниво на сигурност и ефективност на препарата, за да може да се използва ефективно в медицината

Американски и канадски биохимици разработиха наноструктури, които поглъщат молекулите полифосфат от кръвоносната система на човека и препятстват образуването на тромби, без да увеличават риска от кръвотечение, който се появява при приема на антикоагуланти. Разработката е публикувана в списание Nature Communications, съобщи пресслужбата на канадския Университет Британска Колумбия (UBC).

Както отбелязват изследователите, повечето антикоагуланти и антитромботични препарати имат един общ недостатък – приемът им увеличава вероятността от развитие на спонтанно кървене. Това се дължи на въздействието на активните съставки на антикоагулантите върху ензимите или помощните молекули, които участват пряко в патогенните и полезните форми на кръвосъсирване, съобщава БГНЕС.

Проф. Киджакедату и колегите му са установили, че новите наноструктури, базирани на макромолекулярни полианионни инхибитори (MPI), нямат тези недостатъци. Така биохимиците наричат наноструктурите, покрити с множество къси, положително заредени органични молекули. Те са способни да се комбинират с отрицателно заредени вещества и да ги задържат на повърхността си.

Безопасно лекарство срещу тромбози

В групата на подобни молекули влизат т.нар. полифосфати – съединения от много на брой молекули на фосфорната киселина, които играят ключова роля в активирането на тромбоцитите и за образуването на кръвни съсиреци. За разлика от други компоненти на кръвосъсирването, полифосфатите не са част от системи, пряко свързани с процеса на кръвосъсирване, което ги прави привлекателна „мишена“ за лекарствата.

Водени от тази идея, канадски и американски биохимици създадоха наноструктури на базата на ядро от полимерни молекули и съединени с тях вериги полиамини – къси органични молекули с включени атоми въглерод. Структурата на тези полиамини е избрана по такъв начин, че те активно се свързват с полифосфатите и ги задържат във вътрешността на наночастиците.

Учените подготвили девет различни варианта на тези молекули и проверили как работят при мишки, в чиито кръвоносни съдове спонтанно се образували тромби. Опитите показали, че една от създадените наноструктури – MPI 8, потиснала образуването на тромби в ниски концентрации, а освен това не предизвиква спонтанен кръвоизлив и има ниски нива на токсичност.

Учените се надяват следващите опити с други видове животни и доброволци да потвърдят високото ниво на сигурност и ефективност на MPI 8. Това ще отвори пътя за използването на тези наноструктури за профилактика на тромби и борба с последиците от образуването им.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Гръцките власти са открили тяло на жена в морето и са спасили 15 мигранти

Стана ясно, че гръцките власти са открили тялото на жена и са спасили 15 мигранти,…

преди 6 минути

България губи 3 млрд. евро

Причина за това са неприетите промени в Плана за възстъановяване и устойчивост (ПВУ). Припомняме, че…

преди 17 минути

Може ли парламентът да се събере извънредно след снощния цирк?

Оказва се, че Народното събрание по закон всъщност може да се събере извънредно и да…

преди 25 минути

Полицията във Варна обяви за открити важни денонощни телефонни линии

Областна дирекция на МВР във Варна откри линии за приемане на сигнали за нарушения или…

преди 36 минути

Тръмп реши в последния момент: Ще има среща със Зеленски

Доналд Тръмп се съгласи на среща в последния момент с президента на Украйна Володимир Зеленски.…

преди 44 минути

Важно за Варна тази събота: Спират тока на тези места

Стана янсо, че някои райони на Варна ще останат без ток или ще имат временни…

преди един час