Категории: Любопитно

Изследване: Някои болести водят до столетие

Реклама

Много хора се стремят към столетие и младост. За целта се придържат към определени диети и водят здравословен начин на живот, някои дори прибягват към медицински процедури, само и само да останат млади за по-дълго време. Това са всеобщо приетите начини за постигане на тази цел. Наскоро обаче, учени откриха, че ключът към столетието и достигането до заветните 100 години, се крие в съвсем различно нещо

Според данните един от ключовете е богатият ни опит в борбата с инфекциите. Изследователите, които са анализирали ДНК на седем столетници, са установили, че всички те имат една обща черта – борили са се с много микроби и вируси през дългия си живот, съобщава Здравето.

Те са имали голям брой В-клетки – имунни клетки и антитела, необходими за борба със заразите.

Учените геронтолози се опитват да разберат дали ключът е в заразяването и преборването на инфекциите, или столетниците просто са генетично по-силни в имунната област.

Водещият автор на изследването Паола Себастиани, биостатистик в университета Тъфтс в Бостън, казва, че имунните профили на столетниците сочат “дълга история на излагане на инфекции и способност да се възстановяват от тях”.

“Смятаме, че столетниците имат защитни фактори, които им позволяват да преживеят испанския грип, COVID-19 и други“, отбелязва тя.

В изследването, в което участват и учени от Бостънския университет, са разгледани кръвни проби от седем души на възраст между 100 и 119 години.

Екипът изолира важна част от имунната система на участниците: периферни мононуклеарни кръвни клетки (PBMC) – вид имунни клетки, които се произвеждат от костния мозък.

След това изследователите подлагат тези имунни клетки на серия от тестове, като ги сравняват с кръвни проби от двама по-млади участници, които не са дълголетници, нито пък са имали столетници в семейната си история.

Екипът забелязва голяма промяна в състава на имунните клетки на столетниците: значително повече В-клетки, отколкото Т-клетки, което показва, че имунната им система е натрупала десетилетия труден опит в борбата с естествените инфекции и заразите от околната среда.

“Столетниците притежават уникални, високофункционални имунни системи, които успешно са се адаптирали към множество инфекции”, се казва в заключението на изследването, “което им позволява да постигнат изключително дълголетие”.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Поклон: Почина българска виртуозна пианистка от световна величина

От Министерството на културата съобщиха скръбната вест за кончината на виртуозната пианистка от световна величина…

преди 4 минути

Шефът на Спартак Варна взе крайно решение: Бъдещето на „соколите“ е застрашено

Президентът на Спартак Варна Павлин Николов реши да спре финансирането на "соколите" след нахлуването на…

преди 8 минути

Няколко души са били арестувани във Варна

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за петима мъже, които са попаднали в ареста заради наркотици.…

преди 14 минути

Спират водата на абонати край Варна заради авария и строително-монтажни дейности

От Водоснабдяване и канализация – Варна съобщават, че следните райони във Варна и областта ще…

преди 35 минути

Сблъсък на Прохода на Републиката: 7 души са ранени, а движението е затруднено

От пресцентъра на полицията във Велико Търново съобщават, че се е случила катастрофа между лек…

преди 40 минути

Съдът във Варна се произнесе за ръководител на голяма престъпна група

От Апелативен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че са взети решения във…

преди 53 минути