Категории: Варна

Камарата на строителите е против отстраняването на главния архитект на Варна

Реклама

От Камарата на строителите са против отстраняването от длъжност на главния архитект на Варна Виктор Бузев. Според Камарата на строителите цялостната визия за развитието на морския град не лежи на плещите единствено на главния архитект. Това обявиха от Камарата в своя официална позиция. Строителната камара одобрява досегашната работа на главния архитект на Варна

За нас бе голяма изненада решението на кмета на Община Варна да отстрани точно в този момент главния архитект на града, посочват в писмото още те и допълват, че изложените мотиви неведнъж са поставяни на техни срещи, но при анализа им възникват сериозни съмнения върху твърдението, че посочените проблеми са предизвикани от неизпълнението не неговите функционални задължения.

От Каматара на строителите са на мнение, че мотивите на варненския кмет Иван Портних, довели до решението му – липса на цялостната визия за развитието на града, презастрояването в отделни зони, пасивност по отношение на ключови проекти за града, са процеси, които не могат да бъдат еднолична функция на главния архитект. “Ние го разглеждаме като един, но далеч не решаващ фактор в тези дейности”. От Камарата на строителите заявяват, че като професионалисти, засегнати по темата, категорично се противопоставят на използване на термина „презастрояване“ , защото законите, определящи нормите на застрояване на отделни зони, са строги и категорични. Тяхното неизпълнение неминуемо поражда съответно съдебни санкции, подчертават те и посочват, че когато законовите норми са спазени, то тогава терминът „презастрояване“ се превръща в политически жаргон, който цели популистки внушения.

Те призоваха за диалог, трезв анализ на проблемите и привличане на широк обществен ресурс за подкрепа на трудни решения и действия, но не и хвърляне на града в пълна неизвестно по отношение на инвестиционните проекти в него. От Българската камара на строителите призоваха кмета лично да се ангажира с решаването на проблема, който по думите в писмото, сам е създал. Уволнението на главния архитект в този момент се окачествява в текста като политически ход, а не вследствие на обективна и безпристрастна оценка на професионалната компетентност.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 10 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 10 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 10 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 11 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 11 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 11 часа