Категории: Варна

Какво каза собственикът на заседналия в пристанище „Карантината“ кораб?

Реклама

Вчера от медия „Нова Варна“ ви информирахме, че рибарски кораб е заседнал в плитчините пред пристанище „Карантината“, намиращо се във варненския квартал „Аспарухово“:

Последна информация за заседналия кораб на пристанище „Карантината“ във Варна

Според Емил Милев – собственик на кораба „Барбун“, заседнал вчера на входа на рибарско пристанище „Карантината“, във Варна няма функциониращо рибарско пристанище. Това заяви той в интервю за Радио Варна. Милев е и председател на рибарско сдружение „Черноморски изгрев“. Ето какво каза още собственика на кораба „Барбун“:

По думите на Милев са били проведени разговори с представители на Община Варна в търсене на решение къде да застанат корабите, след като се налага ремонт на пристанище „Варна“. „Единствено от тях получаваме наистина помощ и разбиране, че трябва да се намери решение. Пристанището беше удълбочено и бе върнато към проектните дълбочини. Картата, която получихме, показа, че корабът може да влезе. Направихме днес опит с надеждата, че ще има къде да застанат нашите кораби, но неуспешен, за което съжаляваме. Никой от собствениците не иска да си жертва кораба и да рискува в такава ситуация. Дали днес е имало отлив или наноси, събрани за една седмица – може би ще се докаже, ако има разследване“, допълни Милев.

Аспаруховият плаж е един от най-плитките плажове в района. Подходящ ли е обаче за пристанище? „По принцип мястото е удачно от икономическа гледна точка – малки преходи, малки разходи за корабособствениците. Като място е идеално. Но проблемът с наносите се знаеше още от самото му проектиране. Тогава не се взе под внимание мнението на рибарите, че две греди, сложени в плажа, след два дни са затрупани от пясъка. Грешка в проектирането – ако има вал или защитна стена западно, където се завърта течението, пристанището ще може да се използва и ще бъде функционално“, каза още собственикът на заседналия кораб.

Според него, въпреки че Варна е най-големият град на север и морска столица на България, се оказва, че „няма къде да спираме“. Държавата е тази, която трябва да намери решение на проблема, категоричен е Милев.

От законова гледна точка във Варна в момента няма узаконено рибарско пристанище, допълни той. „От двете, които оперира Община Варна – „Карантината“ и „Аспарухово“, едното е невъзможно да се използва заради дълбочината, а за второто чакаме един авариен спешен ремонт, за който бюрокрацията е огромна“, посочи той и акцентира: „Общината прави всичко възможно да го ремонтира, искрено се надяваме скоро да можем да го използваме и да си разтоварваме уловите“.

На 4 май рибарските сдружения в региона имат среща в Областната администрация в търсене на решение на проблемите на бранша.“Трябва да намерим решение за всяка една лодко-стоянка – всичко зависи от държавата“, каза за финал Милев.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

865 години затвор получава строителят на рухнала сграда при мощното земетресение в съседна Турция

При мощното земетресение от 6 февруари 2023 г., в рухналата сграда в Южна Турция са…

преди 7 часа

Почина една от най-великите актриси: Феновете на „Хари Потър“ потънаха в скръб

Почина световноизвестната актриса Маги Смит, известна най-вече с ролите си в "Хари Потър" и "Абатството…

преди 8 часа

След като млада майка у нас скочи с детето си на ръце от третия етаж: Какво е неговото състояние сега?

Припомняме, че миналата седмица 20-годишна жена от хасковското село Маслиново скочи с едногодишната си дъщеричка…

преди 8 часа

Ще има денонощни мобилни екипи за помощ на деца в риск

Разкриват денонощни мобилни екипи, които да бъдат в помощ на деца в риск у нас.…

преди 8 часа

Полицията засече 25 пияни и 11 дрогирани шофьори по пътищата в България за ден

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 9 часа

По сигнал на медия „Нова Варна“: На какво се дължи измирането на дребна риба във Варненското езеро, за което сигнализираха читатели?

В началото на месеца в редакцията на медия „Нова Варна“ бяхме получили сигнал за забелязана…

преди 9 часа