in

Огледайте се в офиса за токсични колеги: Експерт посочи как да ги разпознаем и какво да правим с тях

Снимка: Pixabay

Доста от нас се сблъскват с токсични колеги, служители или клиенти, на работното си място. Работата с подобен тип хора, често може да ни изкара извън релси или да попречи на бъдещето на компанията. Ето защо е добре да се оглеждаме зорко за такива хора и най-вече да знаем как да процедираме с тях.

Според предприемача Мат Хигинс, можем да предотвратим негативния ефект от сблъсъка с тохсични колеги, чрез възприемане на двупосочен подход. Предприемачът и автор съветва да се научим да разпознаваме ранните признаци, че някой може да е токсичен човек и да избягваме да назначаваме такъв.

Ето трите най-лоши типа токсични хора:

1. Крадец

Крадците се притесняват от успехите на други хора и затова се опитват да ги приобщят към себе си. „В компания, в която работех преди много време, мой приятел представи идея за изцяло нов продукт, който да служи на нов пазар, като същевременно се вписва идеално в нашата съществуваща продуктова линия. За съжаление той представи тази идея на нашия шеф. Шефът му благодари и след това продължи с плановете за пускане на новия продукт тайно и без да намесва моя приятел, който даде идеята. Моят приятел научи за това в деня, в който продуктът беше обявен на обществеността. Беше побеснял. И въпреки че компанията го повиши, той напусна скоро след това“, споделя Хигинс, съобщава сайтът Актуално.

Как трябва да се справите с такъв тип човек на собственото си работно място?

Започнете, като бъдете уверени и настоятелни, което ще намали вероятността „крадецът“ да се забърка с вас, казва Хигинс. И като шеф, уверете се, че наистина знаете кой от служителите ви предлага добри идеи или върши страхотна работа и че ги признавате за това.

2. Мъченик

Мъчениците се заемат с изключително много работа, като през цялото време мърморят колко неоценени са и как те трябва да правят всичко. Те могат да свършат много работа, но на висока цена за своите колеги и шефове. Ако имате служител или колега, който доброволно изпълнява всякакви задачи, след което остава на работа до края на деня, за да я свърши, може би си имате работа с мъченик.

Как да се справим?

Най-добрата ви стратегия е да убедите мъченика, че ще бъде от полза за другите, ако сподели част от работата си. Уведомете ги например, че новият стажант наистина се нуждае от опит в една от тези задачи. Кажете им, че е добре, ако дадена задача е изпълнена по-малко перфектно, отколкото те биха я направили.

3. Манипулатори

Това са може би най-токсичните служители или колеги от всички, защото ви карат да се съмнявате в собственото си усещане за реалност, като се преструвате, че нещата не са такива, каквито са в действителност. Ако някога някой искрено ви е обяснявал, че нещо не е част от работата му, когато знаете, че е в длъжностната му характеристика или да твърдите, че му е обещано повишение, когато много добре знаете, че такова обещание не е било дадено, най-вероятно си имате работа с манипулатор.

Най-добрият начин да се справите с такъв човек е да поставите твърди правила и крайни срокове с ясна следа на хартия, за да знаят, че трябва да свършат работата, която очаквате от тях. След това игнорирайте всяка драма, която се опитват да създадат.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/