in

В клиника във Варна вече работят с нов костен заместител

Снимка: МБАЛ "Света Анна - Варна"

Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света Анна – Варна“ отчита два пъти повече операции за смяна на стави. Това съобщават от болничното заведение за медия „Нова Варна“. Началникът на клиниката доц. Пламен Минчев съобщава, че не спира въвеждането на новости. В клиниката вече се работи с нов костен заместител, който подобрява костното срастване, когато пациентът има проблем със здравината на кост, несрастване, както и в някои случаи на остеопороза

Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света Анна – Варна“ отчита ръст от два пъти в реализираното ендопротезиране.

Удвоеният брой итервенции – от 170 на 356 сменени стави – е реализиран през последните три години, съобщи началникът на клиниката доц. Пламен Минчев. Още по-голям – над 70% – е скокът при случаите на т.нар. ревизионно протезиране, при което на пациенти, преминали през първична смяна на стави се налага повторна такава – поради отлепяне, инфектиране и други видове наблагополучия.

„Въпреки хроничния характер на кадровите и организационни проблеми в системата на здравеопазването, ние не спираме да въвеждаме и новости в нашата работа. Вече работим с нов костен заместител, който подобрява костното срастване, когато пациентът има проблем със здравината на кост, несрастване, както и в някои случаи на остеопороза“, обясни специалистът.

„Тенденцията еднозначно затвърждава авторитета на Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света Анна“ като водещ център по ендопротезирне“, обясни доц. Минчев.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.