Категории: Варна

Важно заседание на Общинския съвет във Варна днес – ето какво ще решава местният парламент

Реклама

По множество важни въпроси ще заседават варненските общински съветници днес. Ще се решава достъпът на автомобили в Морската градина, както и ще се приемат временните разчети на Общината, които в момента заместват официалния бюджет, поради липса на приет държавен такъв. В предварителния дневен ред са включени 15 точки. Очаква се заседанието да продължи и утре.

За 9:00 часа тази сутрин е насрочено тридесет и четвъртото заседание на Варненския общински съвет. То ще се проведе в зала „Пленарна” на Община Варна.

Основна тема на дискусиите ще бъдат бюджетните разчети и лимити на Община Варна, които играят ролята на временен бюджет до приемане на държавната план-сметка. За делегирани държавни дейности общината очаква да получи малко над 270 млн. лв. Приходите за местни дейности за 2023 г. по разчет възлизат на 405,5 млн. лева.

Актуализираният план за организация на движението също фигурира в дневния ред. Ако местният парламент го приеме, достъпът на автомобили до местността Салтанат, която е част от Морската градина, ще бъде забранен.

На гласуване ще бъдат подложени и няколко предложения за отпускане на финансови средства от общинския бюджет. АГ болницата и МБАЛ „Св. Анна“ поискаха финансова подкрепа от общината за ремонтни дейности и закупуване на апаратура. Съветниците ще решат също дали да се осигури съфинансиране от местната хазна за изпълнение на няколко проекта по Плана за възстановяване и устойчивост. Сред тях са проектните предложения за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградите на администрацията на Район „Владислав Варненчик“, НЧ „Христо Ботев 1928“, спортен комплекс „Локомотив“, както и на ДГ „Д-р Петър Берон“.

Общинският съвет ще обсъди и промени в Плана за интегрирано развитие /ПИРО/ на община Варна – най-съществения средносрочен стратегически документ, който определя приоритетите и посоката на развитие на региона за 7-годишен период. В актуализирания списък на ПИРО са включени 12 нови обекта, за които има проектна готовност и възможности за финансиране.

На днешното заседание ще стане ясно и кои са носителите на награда „Варна“ за 2023 г. В областта на предучилищното и училищното образование са предложени трима ученици, петима учители и пет колектива. Осем личности и колективи са номинирани за отличието в сферата на науката и висшето образование. За ярки постижения в областта на културата номинациите са общо десет.

Предстои да бъде открита също процедура за определяне на съдебни заседатели при Районен съд – Варна и правилата за нейното провеждане.

Заседанието ще завърши с дискусия с гражданите.

Заради обемния дневен ред е предвидено сесията да продължи и утре – 12 май 2023 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 6 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 6 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 6 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 8 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 9 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 9 часа