Категории: АкцентиВарна

Георги Костов: Варна е под влияние на икономически структури, внедрили марионетки в местната политика и администрация

Реклама

Днес отново разгораряме с Георги Костов  по актуални теми, свързани с развитието на град Варна. Засегнати са теми за обществено политическия живот. 

Г-н Костов, преминаха поредните парламентарни избори. Каква е политическата обстановка във Варна и отшумяха ли страстите?

Последните парламентарни избори бяха по-интензивни и натоварени от предходните в информационно и политическо естество. Те оформиха нови реалности в политическия живот, както в страната, така и в град Варна. По мое лично мнение страстите за предстоящия вот на есен, тепърва започват. Много от политическите играчи и формации на местно ниво вече оформят стратегиите си. Наблюдава се едно силно фрагментиране, което води до напрежение в различни аспекти. Местната  власт е мотивирана да докаже ползите от управлението си, за да постигне добри резултати на предстоящия вот, а опозицията да представи негативите от него. И в двата случая засега липсват каквито и да е градивни дебати по темата за развитие на града.

Как според Вас се справя текущото ръководство на Община Варна и от какво трябва да сме доволни или недоволни?

Отговорът не може да бъде еднозначен. Работи ли Община Варна и обслужва ли гражданите – да работи и обслужва гражданите, следователно ръководството се справя. Доколко добре се справя е съвсем друг въпрос. Има множество и различни сектори. В някои се справя много добре, а в други не толкова, и то според различни мнения. Тук е необходимо всеки гражданин сам да си отговори на въпроса, ако иска повече, дали е готов да си търси правата, ако ли не, да се задоволи с това, което му се предлага. Общинската структура е разделена на две – съвет и кметска администрация. Обществената публична отговорност на хората, представляващи тези структури, би следвало да е резултата от доверието в местния вот, но не е. Варна е под силно влияние на икономически или строго партийни структури, които създават марионетки в местната политика и администрация.

Основно отговорността за развитието на града пада върху кмета и това дава възможност на много общински ръководители и съветници да останат в сянката на задкулисието. Концентрираната отговорност на кметската институция започва да натежава преди местния вот. Както виждаме, тези процеси водят до адресиране на отговорности, както е и случаят с главния архитект на града. По мое мнение този процес ще се задълбочава.

Какви са перспективите пред гражданите на града и за какво най-вече да внимават при започващата подготовка за местните избори?

Ще изразя лична позиция. Аз лично бих ги насочил да се оглеждат за личности, които имат каузи и са от представителните политически формации: ГЕРБ, ПП, ДБ, Възраждане, ИТН, Български Възход, БСП. Защо, защото възможността да бъде прокарана икономически зависима личност, кланяща се на местния феодал, е в пъти по-малка. Те все пак се контролират от общата политика на партията.  Създаването на малки местни коалиции, които нямат даже смелостта да издигнат собствен кандидат за кмет, обикновено обслужва частни интереси, а не на гражданите. Гражданите трябва да внимават да не попадат в така наречените списъчни феодални организации, които ги насочват за правилният човек, стимулирани под различна форма.

От друга страна се очаква конкуренцията на местния вот да е в пъти по-голяма от националните избори и активността да нарасне. По-големият избор създава повече възможности и конкуренция. Особено опасни са крайни и нереализируеми послания и безпринципни кандидати и формации, които нямат контрол, след като са избрани.

Какво имате в предвид под икономически структури и как те влияят на местната политика и защо? Какви са причините и защо нас гражданите трябва да ни интересува това?

Всеки икономически субект се интересува от печалба. За тази си цел, икономическият субект търси начини да я реализира чрез дейността, която извършва. Колкото по-малко влага за да получи и издаде даден продукт, толкова по-голяма е печалбата му. Община Варна разпределя бюджет от близо 700 млн. лв. в различни икономически сектори и администрации. Инвестицията в местни политически и административни лица, които влияят за целите на икономическите субекти, е минимална, с оглед на възможностите за реализиране на печалби. За тази цел обикновено се използват лица, които са задкулисни и не носят публична и обществена отговорност, без амбиции за личностна изява. Лица с безотчетен публичен ангажимент, непознати на медиите и широката публика. Затова е важно лицата,  които се избират да имат обществен имидж за да има какво да губят, докато носят отговорност.

Гражданите най-вече трябва да се интересуват от това, поради факта, че те плащат. Гражданите да търсят отговорност от бизнеса е нереално. Тя се търси от компетентните органи. Гражданите могат да търсят отговорност от политиците, които вземат решения, чрез избора, който правят и гражданските си действия.

По интервюто работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Рано в неделя спират тока в този район на Варна

На 22.09.2024 г. В периода 7:00 ч. до 16:00 ч. Поради профилактика на съоръженията за…

преди 2 минути

Извънредно пътуване на премиерът Главчев до САЩ

Министър-председателят Димитър Главчев заминава за Съединените американски щати, където ще участва в Срещата на върха…

преди 8 минути

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 3 часа

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 17 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 17 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 17 часа