in ,

Георги Костов: ВиК-Варна да спрат да си играят с човешките животи. Незабавно да започват цялостен ремонт за тяхна сметка в кв. Бриз

vodoprovot varna
Кадър: БТВ

За пореден път в квартал Бриз, гр. Варна се спуква магистралният водопровод, който заля част от бул. „Левски“, наводни приходящите подлезите, както и няколко коли. Това се случва за 6-ти път и за втори в последните три седмици. Като по чудо се случва в моменти, когато няма граждани по улиците и подлезите. Жителите на кв. Бриз обезпокоени от повтораемостта на опасните аварии, организират подписка за трайно и ефективно решаване на проблема до отговорните инститиции. Крайно време е ВиК-Варна да спрат да си играя с човешките животи. Незабавно да започват цялостен ремонт за тяхна сметка в кв. Бриз.

Още след пробива на тръбата през април ръководството на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД внесе в „Български ВиК холдинг“ АД доклад за състоянието на водопровода, който аварира за пети път в района на паметника на Българо-съветската дружба. Дружеството иска да бъдат отпуснати средства за аварийно отстраняване на стъклопластовата тръба в рисковия участък и поставянето на значително по-устойчива метална тръба.
Причините и при тази авария са същите. Към грешките, допуснати още при проектирането, се наслагват наклонът на терена, възможните движения на земните маси и подкопаването на отделни участъци в резултат на застрояването и движението на тежка механизирана техника, обслужваща строежите.
Този участък на магистралния водопровод е строен по програма ИСПА от 2005 до 2007 г и е прераден за експлоатация на „ВиК – Варна“ ООД през 2008 г.
В годините „ВиК – Варна“ ООД е предприело локални мерки за предотвратяване на сериозни поражения при авариране на конкретния участък, част от които е и системата за автоматично затваря крановете за водоподаване при рязък спад на налягането, предизвикан от пробив на тръбата.

Извънредна ситуация във Варна: Водния ад в кв. “Бриз” се повтаря(СНИМКИ/ВИДЕО)

Публикувано от Георги Костов

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил участник в политиката.При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти.