in

Във Варна наказаха мъж, засадил и отглеждал марихуана за над 14 000 лева

Снимка: Pixabay

38-годишен мъж бе осъден за засаждане и отглеждане на канабис, съобщиха от Районен съд – Варна за медия „Нова Варна“. Подсъдимият се е признал за виновен пред съда. Мъжът отглеждал растенията във варненско село. Общата парична стойност на наркотичното вещество била над 14 000 лева. Съдът наложи на подсъдимия наказание от три месеца лишаване от свобода, с 3-годишен изпитателен срок.

Варненският районен съд одобри постигнато между страните споразумение, с което 38-годишният подсъдим се признава за виновен по повдигнатото спрямо него обвинение в отглеждане на растения от рода на конопа.

От неустановена дата през м. май 2022 г. до 27 септември 2022 г. подсъдимият, в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, отглеждал в обитаван от него имот във варненско село, както и на отделно място в землището на същото село общо 14 броя растения от рода на конопа /канабис/, с различно процентно съдържание на активно действащ компонент тетрахидроканабинол. Извлечената листна маса от тези растения, след изсушаване и отделяне на стеблата и клоните, представлява близо 2,5 кг., като общата стойност на цялото количество наркотично вещество – марихуана, се оценява за над 14 000 лева.

Варненският районен съд одобри споразумението, като прецени, че то не противоречи на закона и морала. За извършеното престъпление по чл. 354В, ал.1 от Наказателния кодекс, 38-годишният подсъдим следва да търпи наказание от три месеца лишаване от свобода, с 3-годишен изпитателен срок. Веществените доказателства по делото – растенията марихуана, след влизане в сила на съдебният акт следва да бъдат унищожени. В тежест на 38-год. подсъдим са сторените по делото разноски. Съдебният акт е окончателен.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.