in

Момчето, което вече вижда света през очите на починалата Даная: Майка ѝ ми каза, че ме обича и да бъда добър (ВИДЕО)

Колаж: "Нова Варна"

Както преди дни ви съобщихме, 15-годишната Даная загуби живота си, но с органите си даде шанс на няколко други души. Бъбреците й са трансплантирани на 28-годишен мъж и на 71-годишна жена, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност. А с очите й ще гледа неин връстник на име Преслав Георгиев. Родителите на Даная, без колебание решиха да дарят органите на дъщеря си, след като тя изпадна в мозъчна смърт

Преслав Георгиев, който вече вижда света през очите на 15-годишната Даная, благодарение на трансплантацията на роговиците на момичето, застана пред камерата на Нова телевизия.

15-годишната Даная вече е ангел, но спаси два човешки живота с органите си, а неин връстник ще гледа с очите ѝ

Преслав бил на годините на Даная, когато лекарите казали, че ще влезе в листата на чакащите за трансплантация на роговица. „Ходихме на лазерни процедури, но роговицата започна да изтънява и нямаше шанс да се подложи на лазерно лечение, защото не можа да се стопира болестта и вече оттам трябваше да го запишем в листите за чакащи за трансплантация”, споделя бащата на момчето Валери Недялков.

Две години чакане и надеждите започнали да изглеждат напразни, докато едно телефонно обаждане преди дни не променило живота им. „Обадиха ни се преди 3 дена и ни казаха, че са намерили донор за Преслав”, казва майката на момчето Румяна Иванова.

На фона на радостта от получения шанс да върне зрението на дясното си око, родителите на Преслав не крият огромната болка от смъртта на едно 15-годишно дете.

„Съчувстваме най-вече на семейството. Те губят едно младо дете. Не може да се зарадваме. Просто няма как нито да се радваш, нито нищо. На никого да не се налага такова нещо”, каза Валери Недялков.

Така, светът на две напълно непознати семейства изведнъж станал общ. Преслав сам поискал да се запознае с майката на Даная.

„Не знам как да ви го обясня. Почувствах ги за близки. Каза ми, че ме обича, да бъда добър. Ще се чуваме, ще се виждаме”, каза момчето.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/