Категории: Любопитно

Това са болестите, с които можете да се заразите от вашата котка или куче

Реклама

Безспорно наличието на домашен любимец може да донесе любов и повече уют във всеки  един дом, но отглеждането на котка или куче също така крие някои рискове за здравето на хората. И кучетата, и котките са изложени на различни патогени, които могат да причинят заболявания. По-рисково е с животните, които често излизат навън.

Домашните ни любимци могат да бъдат изложени на досег с опасни паразити и техните ларви, както и вируси и бактерии, по най-различни начини. Например при контакт със заразено животно, като станат жертва на нападение от бълхи, като ядат заразена храна, оставена в близост до кофите за боклук, или като вземат в устата си малък гризач, земноводно или птица.

Нашите домашни любимци са не само резервоари на опасни болести, но има голяма вероятност да са носители на зоонози – болести, които лесно нападат хората, съобщава сайтът Актуално.

Ехинококоза

Ехинококозата е паразитно заболяване, което се пренася предимно от диви животни, но кучетата и котките също могат да бъдат засегнати. Ехинококозата се причинява от паразитите Echinococcus granulossus или Echinococcus multilocularis, които имат структура, подобна на тенията. Ехинококозата е коварно заболяване, което не се проявява в продължение на много години. През това време по органите се образуват мултилокуларни мехури, които непрекъснато увеличават размера си и нарушават функциите им. Ако не бъде диагностицирано и подценено, заболяването може да доведе до смърт.

Лларвите се отделят от организмите на животното, но те могат да бъдат и по кожата или козината на домашния любимец. Затова е препоръчително да се избягва целуването по козината и да не се позволява на животното да скача върху масата за хранене.

Лептоспироза

Това заболяване се причинява от бактерии, които се намират в урината на четириногите. Веднъж заразени, микроорганизмите се придвижват по кръвообращението и достигат до всички органи. Черният дроб и бъбреците обаче са най-чувствителни към лептоспирозата и са отслабени от действието на бактериите. В сравнение с ехинококозата заболяването дава симптоми, но нееднозначни. Те могат да наподобяват типичните симптоми на грип, като болки в мускулите и ставите, повишена температура, кашлица и болки в гърлото. Понякога те са придружени от стомашни проблеми като липса на апетит и диария и повръщане. Случва се също така лептоспирозата да протече остро, като в продължение на около седмица симптомите наподобяват менингит: има болки и скованост във врата, както и силно главоболие.

Болест от котешка драскотина

С това заболяване най-често се заразяват деца на възраст до 15 години. Както подсказва и името, тя се причинява от одраскване от заразено животно. След известно време на мястото на раната се образува малка, нищо неподозираща пустула. След две седмици лимфните възли на шията, подмишниците и слабините могат да се увеличат, а понякога – в случай на по-тежко протичане – да станат гнойни. Понякога заболяването се придружава и от повишена температура, главоболие, болки в гърба и долната част на корема и гадене, съчетано с повръщане. Преносителите обикновено са свободно живеещи котенца, но при пряк контакт с домашна котка или живеещи по тях бълхи болестта може да се разпространи.

Токсокароза

Токсокарозата се причинява от паразити, живеещи в храносмилателната система на кучето (кучешки глисти) и котката (котешки глисти). Въпреки че възрастните индивиди живеят изключително в тялото, животните отделят яйца, които попадат във външната среда и придобиват инвазивна форма. За съжаление паразитите, причиняващи токсокароза, са много устойчиви, тъй като могат да останат в почвата например в продължение на няколко години. Ларвите могат да попаднат в човешкия организъм чрез храна, която е влязла в контакт със заразена почва, или чрез контакт с изпражненията на домашни любимци, но има и случаи на заразяване сред хора, които не поддържат достатъчна хигиена на ръцете.

Токсокариозата е трудна за диагностициране, тъй като има неясни симптоми. Въпреки това, когато се появят тревожни симптоми като треска, главоболие, нарушена функция на органите, промени в личността, увеличени лимфни възли и упорита кашлица, това е знак да се обърнете към лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 2 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 2 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 2 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 2 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 2 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 2 часа