Категории: Любопитно

Учени останаха изненадани от изкривената биохимична картина на кръвта на хора, консумиращи алкохол

Реклама

Екип от учени, начело с биохимика Джон Джейкъбс, анализира кръвта на пациенти, които страдат от най-различни заболявания (като например ебола, рак, туберкулоза, хепатит, диабет, лаймска болест, травматично увреждане на мозъка и грип), както и на такива, консумиращи алкохол. Резултатите доведоха до голяма почуда сред учените, имайки предвид изкривената биохимична картина на кръвта сред консумиращите алкохол. Според учените протеините в кръвта при пациентите, употребяващи алкохол, са по-неравномерни, отколкото във всяка друга наблюдавана от тях кръвна плазма

Учените са изследвали подробно активността на протеините в кръвта на пациенти с алкохолен хепатит, тежка форма на чернодробно заболяване, причинено от прекомерна консумация на алкохол в продължение на години. „Протеините при тези пациенти са по-неравномерни, отколкото във всяка друга кръвна плазма, която сме анализирали“, казва Джейкъбс, биохимик в Тихоокеанската северозападна национална лаборатория на Департамента по енергетика. „Близо две трети от протеините, които измерихме, са на необичайни нива“, споделя експертът.

Развитието на хепатит, свързан с консумацията на алкохола, е дълъг процес. Това заболяване е по-тежко от други чернодробни заболявания, свързани с алкохола, включително цироза и мастно чернодробно заболяване. Около 10 процента от пациентите с хепатит, свързан с алкохола, умират в рамките на един месец след диагностицирането, а около 25 процента умират в рамките на шест месеца. Често те са в последните стадии на заболяване, което се е развивало в продължение на много години. Изследването анализира кръвни и тъканни проби от 106 души.

Проучването включва 57 пациенти с хепатит, свързан с алкохола, и 49 други пациенти или са имали неалкохолна мастна чернодробна болест или други чернодробни заболявания, свързани с алкохола, като цироза, или са били здрави. Екипът на PNNL използва чувствителна масспектрометрия, за да измери повече от 1500 протеина в кръвта на участниците в проучването. Много протеини са били в по-ниски стойности при тези пациенти. Включените протеини покриват пълния спектър от телесни функции, включително възпаление, имунитет и съсирване на кръвта, както и основни функции на черния дроб. Това съобщава MedicalXpress.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 8 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 9 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 9 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 9 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 9 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 9 часа