in

Ако консумирате прекалено много магданоз, това може да се отрази зле на здравето ви

Снимка: Pixabay

Магданозът в днешно време се е превърнал в традиционна подправка, която добавя завършен вкус и вид към много ястия. Магданозът се е използвал още в Антична Гърция, но не в кулинарията. Тогава растението се е използвало за украсяване на могилите на предците на гърците и за правенето на венци за победителите в Немейските игри. Магданозът се слави с много ползи за здравето, сред които: намаляване риска от рак; намаляване на болката и подуването, свързани с артрит; насърчаване на почистването на бъбреците; премахване на лошия дъх; поддържане здравето на очите и балансиране на хормоните

В същото време редовната консумация на магданоз способства за активното увеличаване на запасите от витамин К. Именно този витамин оказва пряко влияние върху скоростта на съсирване на кръвта.

В малки количества магданозът в никакъв случай няма отрицателно въздействие върху организма, но не бива да се прекалява с него.

Ако човек ежедневно консумира повече от 3-4 клончета магданоз в суров вид или го приема под формата на отвари и настойки, то тогава гъстотата на кръвта ще се увеличи. При наличието на фактори, които допринасят за образуването на кръвни съсиреци, такова активно използване на магданоз може да доведе до запушване на кръвоносните съдове.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.