in ,

Георги Костов: Кой разреши на „Исторически парк“ да си слагат кафява табела на магистрала „Хемус“? Те са бутафория без културна стойност

кадър: "Нова Варна"

Разговаряме с Георги Костов в качеството му на председател на СНЦ „Непознатите“ – сдружение, занимаващо се с културно-историческото наследство на България и защитата му в съвременния свят.

Здравейте, г-н Костов. Темата на нашия разговор е защитата на културно-историческото наследство от съвременните рискове. Какви рискове бихте очертали в тази сфера и бихте ли дали конкретен пример?

В ерата на дигитализацията един от основните съвременни  рискове, който седи пред нас като общество е загубата на културна идентичност. Множеството информационни канали променят възприятията ни и създават убеждения, които се различават от историческите факти. В този процес най-голяма роля има глобалната дигитална еволюция, която може да ни затрие или въздигне културно. В този процес ние имаме най-същественото, а именно съдържание (контент), но ако не го използваме, ще бъдем заместени поради жаждата на обществото за информация в новите реалности на информационните еко системи. Или по-просто казано, ако не разказваме дигитално нашата история, друг ще го направи.

Конкретен пример мога да дам с „Исторически парк“ в област Варна община Ветрино. Това е бутафорен „Исторически парк“ или по-скоро атракцион „Исторически парк“. Интересното в случая е, че те са ярък пример за промяна на културно-историческите ценности. Кой е разрешил на „Исторически парк“ да слагат кафява табела на магистрала „Хемус“, нима те са значим исторически обект? Допускайки информационната подмяна, ние заплашваме значението на изконни исторически обекти, като Плиска, Мадара и Преслав. Не казвам, че е незаконно. За тази цел сме се обърнали към юристи и ще питаме АПИ и Министерство на културата. Ако се окаже, че е законно и частни обекти без историческа стойност се идентифицират с кафяви табели, е проблем за нас като общество.

Кадър: Гугъл

Имате предвид, че историята ни може да бъде подменена? 

Не само историята ни, нашата културна идентичност от години се подменя, но процесите на дигитализация и информационна експанзия засилват процеса. Като почнем от табелите на магистралата и завършим с игрите с добавена реалност с исторически елементи, всичко е заплаха и в същото време възможност за нас като държава с над 1300 години история.

Благодарим Ви за интервюто!

По интервюто работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/