Категории: Любопитно

Може ли диетата да повлияе на плодовитостта ви?

Реклама

Могат ли правилните храни наистина да подобрят шансовете ви за бебе? Ето какви са фактите:

Посетете който и да е онлайн чат за безплодие и една от основните теми на дискусия вероятно ще бъде какво да ядете, за да увеличите шансовете си за зачеване. В допълнение към богатството от хранителни добавки, които се рекламират като повишаващи плодовитостта, има и редица храни, за които се предполага, че помагат за постигане на здравословна бременност.

На фона на всички митове и маркетинг, какви са действителните доказателства за използването на определени храни за подобряване на мъжката и женската плодовитост и за подпомагане на развиващия се плод?

Като начало, когато става въпрос за поддържане на здравословна бременност и плод, някои хранителни вещества наистина могат да имат значение – например фолиевата киселина. Доказано е, че когато се приема преди и по време на бременността, тя помага за предотвратяване на аненцефалията – вроден дефект на мозъка на бебето, както и на спина бифида, която засяга гръбначния стълб на бебето.

Тъй като тези дефекти се развиват много рано по време на бременността, често преди жената да разбере, че е бременна, американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията препоръчват всички жени в репродуктивна възраст да приемат 400 микрограма (mcg) фолиева киселина всеки ден. Обогатяването на основни храни като зърнените храни с фолиева киселина може да осигури още по-силна защита, тъй като много бременности са непланирани. Изчислено е, че през 2019 г. ефективните програми за обогатяване са предотвратили 22 % от потенциалните случаи на предотвратими с фолиева киселина спина бифида и аненцефалия в световен мащаб.

Фолиевата киселина може да има допълнителна полза: когато се приема като добавка от жени, които се опитват да заченат, тя може да увеличи шанса за забременяване, въпреки че има нужда от допълнителни проучвания, за да се потвърди това.

Съществува ли нещо като „диета за плодородие“, която ще увеличи максимално шансовете ви за зачеване?

За да си отговорите на този въпрос, е добре да се запознаете с основните причини за безплодие. В Съединените щати след една година секс без предпазни средства 15% от двойките не могат да заченат. Съществуват много потенциални причини. При жените яйчниците може да не са в състояние да произвеждат здрави яйцеклетки или яйцеклетката да не може да се придвижи от яйчниците до утробата – например, поради запушени маточни тръби. Дори и яйцеклетката да измине този път успешно, тя може да не се прикрепи към лигавицата на матката или да не оцелее, след като се е прикрепила.

При мъжете качеството на сперматозоидите е от решаващо значение за плодовитостта. Това включва способността им да се движат ефективно (подвижност), формата и размера им (морфология), както и броя им в дадено количество сперма (брой сперматозоиди). Редица фактори могат да застрашат качеството на сперматозоидите, включително проблеми на околната среда, като например замърсяването (прочетете доклада на BBC Future за глобалния спад в качеството на сперматозоидите). Дори и след направените изследвания причината за безплодието не винаги е ясна: около 15 % от случаите на безплодие остават неизяснени.

Въпреки че никоя отделна храна или добавка не може да бъде бързо решение на някой от тези потенциални проблеми, експертите твърдят, че диетата може да играе полезна роля по време на целия процес на опити за зачеване и след това.

Най-очевидно е, че доброто хранене е от решаващо значение. Последиците от недохранването могат да бъдат опустошителни за пренаталното здраве.

Вероятно най-известните открития в тази област са от проучване на бебета, заченати по време на така наречената „Холандска гладна зима“ през 1944 г.; осеммесечен глад, настъпил, когато нацистите прекъсват доставките на храна в Нидерландия в края на Втората световна война. Бъдещите майки са преживявали само с 400 калории на ден, което е малка част от необходимия прием за здравословна бременност. Бебетата, заченати по това време, са имали редица неблагоприятни последици за здравето, включително са били по-ниски и по-слаби от родените преди или след тях и са имали по-малки глави. В зряла възраст те са имали по-висока честота на затлъстяване, диабет и шизофрения и обикновено са умирали по-рано.

За тези, които имат достъп до достатъчно храна, все още е важно да си набавят правилната комбинация от хранителни вещества. Въпреки че дискусиите за полезните храни често се фокусират върху женската плодовитост, все повече се осъзнава как диетата може да повлияе и на мъжката плодовитост.

Проучване от 2015 г. на двойки, подложени на ин витро оплождане, установи, че консумацията на месо от мъжете, и особено видът на месото, което ядат, влияе върху резултата, измерен чрез процента на оплождане. Консумацията на повече птиче месо е оказала положително въздействие върху процента на оплождане, докато консумацията на преработено месо (като бекон и колбаси) е имала отрицателно въздействие. Мъжете, които са консумирали най-малко преработено месо, средно по-малко от 1,5 порции седмично, са имали 82% шанс да забременеят със своята партньорка, докато мъжете, които са консумирали най-много преработено месо, средно 4,3 порции седмично, са имали само 54% шанс.

Дори и след зачеването хранителният режим на бащата може да окаже косвено влияние върху нероденото дете.

Проучване, проведено от изследователи от Университета на Куинсланд в Австралия, показва, че храната, която бащите консумират, има траен ефект върху бъдещото здраве на неродените им деца. Екипът е анализирал данни за хранителния режим на почти 200 двойки, които са получавали пренатални грижи в най-голямата родилна болница в Австралия – Mater Mothers’ Hospital в Бризбейн. Проучването установява, че хранителният режим на мъжете оказва силно влияние върху този на жените, а това от своя страна оказва влияние върху развиващото се бебе. Други проучвания показват, че теглото на бащата може да има ефект върху поколенията, като оказва влияние върху теглото на детето.

„Здравето на мъжете и храненето за плодовитост се пренебрегват, а са толкова важни“, казва Шели Уилкинсън, диетолог, която е един от авторите на проучването на Университета на Куинсланд и сега работи в Lifestyle Maternity, частна клиника в Австралия, специализирана в подкрепа на плодовитостта. „Това всъщност може да повлияе на здравето на техните внуци.“

Уилкинсън също така подчертава, че е важно да се справяте с всички промени като двойка. „Ако единият човек спазва препоръките за хранене, е по-вероятно и другият да го прави“, казва тя. „Трябва да се съсредоточим върху подкрепата на жените и мъжете да правят здравословни промени. В противен случай губим половината от битката.“

Една от полезните промени може да бъде увеличаването на количеството мазнини в диетата на двойката – стига това да са правилните мазнини. Здравословните мазнини се съдържат в ядките, семената, сьомгата, авокадото и зехтина. Трансмастните киселини обаче – които могат да идват от естествени или промишлени източници и се съдържат например в маргарина, поничките, пържените храни и други преработени храни – се свързват с по-висок риск от безплодие.

Диетата, богата на растения, също може да бъде полезна. Изследователи от Харвардското училище по обществено здраве оценяват храненето на група от 18 555 жени в продължение на осем години, докато те правят опити за забременяване или забременяват. Те установяват, че консумацията на протеини на растителна основа, като бобовите растения, вместо на протеини на животинска основа, като червеното месо, е свързана с повече от 50 % по-нисък риск от овулационно безплодие.

Изследователите са направили подробен преглед на въздействието на отделните хранителни вещества и храните, които ги съдържат. Те също така подчертаха значението на включването на клиничен диетолог в грижите за двойките, планиращи бременност. Най-общо казано, в обобщението им се препоръчват храни като: зеленчуци, плодове, пълнозърнести тестени изделия и пълнозърнест хляб (за въглехидрати); източници на здравословни мазнини като мазна риба; бобови растения, яйца и нетлъсто месо за протеини. Те също така изтъкнаха важната роля на някои хранителни вещества, които понякога могат да бъдат пренебрегвани: сред тях е йодът, който спомага за правилното развитие на плода и функцията на щитовидната жлеза на бъдещата майка.

За алкохола съветите са ясни и последователни във всички изследвания. CDC заявява: „не е известно безопасно количество алкохол по време на бременност или при опит за забременяване“. Това се отнася за всички видове алкохол, включително всички вина и бира. Съветът е да се избягва напълно.

Ако имате някакви притеснения или въпроси относно вашата диета и как тя може да повлияе на плодовитостта ви, най-добрата стъпка е да се консултирате с вашия лекар. И въпреки че някои храни изглежда играят положителна роля за плодовитостта, важно е да не преувеличавате силата им. Безплодието е сложно, както и причините за него. Притесненията относно начина на хранене могат да предизвикат ненужен стрес, както и чувство за вина и срам. Тези, които се борят за зачеване, могат да бъдат спокойни, че е малко вероятно проблемът да се корени в едно конкретно нещо, което са яли или не са яли.

Уилкинсън казва, че хората с проблеми с плодовитостта често търсят една-единствена храна, която насърчава плодовитостта – но е по-добре да се стремят към цялостен здравословен модел на хранене. „В чатовете за плодовитост много се говори за ананаса като някаква магическа храна за плодовитост, ако се опитвате да забременеете. Не съществува обаче нито една храна или добавка, която да действа по този начин.“

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди 3 минути

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 7 минути

Честит празник, България:116 години независимост

На 22 септември честваме на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На 22…

преди 9 минути

Навършват се 103 години от смъртта на Иван Вазов

Днес, на 22 септември се навършват 103 години от смъртта на Иван Вазов. Сърцето на…

преди 12 минути

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Днес, на 22 септември православната църква почита Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона.…

преди 16 минути

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Облачността над североизточните райони и…

преди 2 часа