Категории: Варна

Може ли новостроящ се тротоар да разруши жилищна кооперация в Гръцката махала на Варна?

Реклама

За проблеми с ремонтите във Варна, които имат от близо месец живущи в Гръцката махала, съобщават от БНР. Хората от кооперация, намираща се на ъгъла на улиците – „Александър Батенберг“ и „Одрин“, смятат че новоизграждащия се тротоар до имота им застрашава жилищата им. Те не са против обновяването, дори напротив, но не и по начина, по който то се случва.

От близо месец на въпросното място се извършва ремонт на тротоарите. Около две от дърветата там се издигат бордюри, които ги обграждат като големи кашпи. Проблемът е в това, че тези заграждения са прекалено високи и в тях попадат и прозорците от мазите на сградата. Освен това този заграждения завършват в една от стените на кооперацията.

Образува се нещо като затворен басейн, без отводняване, който като се напълни с вода при валежи от дъжд, ще отведе водата директно в мазите на сградата, каза за Радио Варна Андриана Андреева, която е собственик на мазата със заградените прозорци. Оттам водата ще се стича в основите на кооперацията и ще започне да ги разрушава, убедена е както тя, така и съседите й.

Жителите на въпросната кооперация са разговаряли за проблема с представител на строителната фирма „Инжстрой“, но от фирмата са отговорили, че изпълняват заданието такова, каквото им е подадено от община Варна. Хората изпращат писмо до инж.Петър Гърбузов, директор на общинската Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“с искане за среща и с настояване тротоарът да бъде отново и правилно ремонтиран, за да се избегнат проблеми в бъдеще. Но отговор все още не са получили.

Марин Бояджиев е домоуправител на кооперацията. Според него работниците не знаят какво правят, трябва да има някой, който да следи за изпълнението, а такъв надзор няма. Към строителните абсурди, той разказа и за още няколко. Първоначално работниците са направили по-широк тротоар, но когато камионът за сметоизвозване не успял да завие по улицата, са го разрушили и са го направили по-малък.

Паралелно с това променят и наклона на тротоара и сега ако вали дъжд водата вместо да се изтича към улицата и оттам към шахтите, ще се събира в двора им. Заличават две от шахтите, като ги асфалтират и остават само две, едната от които пълна с пръст и камъни.
Едното от дърветата, които са заградени от високи бордюри и което е около 70-годишно, е с огромна коренова система. Част от нея вече измества стените на жилището, в което живее Петър Аршиков.

Хората са категорични, че дървото трябва да бъде отрязано, защото корените му са започнали да рушат основите и стените, но от община Варна са на друго мнение. Казали са им, че дървото е здраво и няма да бъде премахнато. Посъветвали са ги да направят за своя сметка инженерно проучване, което да докаже, че дървото компрометира сградата и едва тогава от общината да дадат предписание за по-нататъшната му съдба.

Жителите настояват всички проблеми създадени от фирмата изпълнител да бъдат отстранени още докато не е свършил напълно ремонта, защото когато той приключи и техниката бъде изнесена, са сигурни, че никой няма да им обърне внимание, а последствията се виждат още отсега.

Интересно е, какво ще предприеме община Варна? Ще направи ли проверка на място, за да отстрани проблемите и да се вслуша в притесненията на хората или не?

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 7 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 7 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 7 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 9 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 9 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 10 часа