in

Интервю със създателя на Varnapreneurs – networking събития за предприемчивите хора във Варна

Колаж: Редакция "Нова Варна"

От медия “Нова Варна” разговаряме с Галин Стефанов, създателят на нова инициатива във Варна, която е напълно безплатна и с идеална цел, насочена към младите, предприемчиви хора в града. Става въпрос за Varnapreneurs – регулярни месечни срещи, за които ще ни разкаже от първо лице техният създател и съорганизатор.

– Господин Стефанов, каква е идеята зад Varnapreneurs?
Идеята на Varnapreneurs е да възроди сбирките на предприемчивите хора, които искат да правят бизнес, да се развиват и да работят за подобряване на средата във Варна. Целта ни е да изградим общност от хора, които вярват, че от нас зависи да подобрим средата, в която живеем.

– Как решихте да се захванете с тази благородна инициатива?
Живеейки през последните 6 години във Варна все повече се убеждавах, че тук има огромен нереализиран потенциал за бизнес развитие, а както на всички ни е известно голяма част от по-големите компании са в София. Моята основна мотивация беше да създадем общност в която хората да намерят съмишленици с които да обсъждат идеи, обменят знания, опит или да разширят мрежата си от контакти. А и според мен предприемчивите хора, макар и малцинство във всеки град, са тези, които създават и добавят стойност там където други не биха се осмелили.

Концепцията на Varnapreneurs е да свързваме хората от различни индустрии и професии във Варна, да подобряваме бизнес средата и да спомогнем градът ни да стане едно по-хубаво място за живеене, за работа и за развитие на младите хора. Вместо да се релокират в София да направим стъпки в посока да остават тук и да създават работни места.

– Как смятате да постигнете тези цели?

Към настоящия момент с останалите съмишленици сме си поставили за цел да организираме регулярни месечни срещи, отворени за всички хора, които мислят като нас. Обществото на Varnapreneurs е отворено за всички предприемачи, фрийлансъри, дигитални номади, които са гости на града, както и всички варненци, които в момента развиват бизнес или планират да започнат такъв.

Добре дошли са и всички хора, които са част от малки, средни или големи компании, но биха искали да споделят от времето, знанията и опита си за развитието на общността. Обединява ни точно това самосъзнание да “дадем обратно”, а не първо да искаме да вземем, да получим, или да продадем услугата или продукта си.

Срещите на Varnapreneurs не са място за агресивни директни продажби, мултилевел маркетинг или политически агитации. Целта ни е хората да разширяват мрежата си от контакти и да откриват хора, с които да говорят на един език, създавайки бизнес партньорства, защото според нас средата е изключително важна предпоставка за успех.

По естествен начин хората от общността ще си помагат един на друг и ще създават нови възможности за останалите, включително и от горепосочените, просто има значение как това се случва – а именно с респект към личното пространство на другите.

– Кога ще е следващата месечна среща на Varnapreneurs?

Следващата среща ще е в понеделник (29 май) от 18:30 часа в бар “Златната овца”. Добре дошли са всички, които мислят като нас от Varnapreneurs. За да не пропускате следващите събития последвайте ни във Фейсбук – https://www.facebook.com/varnapreneurs

На последното събитие имаше повече от 45 души, надявам се, този път да сме повече тъй като групата във Фейсбук и страница ни постоянно расте.

Не разполагаме с бюджет за маркетинг и разчитаме на такъв от уста на уста. Всичко е на доброволен принцип и се движи благодарение на множество съмишленици, които ме подкрепиха още от първото събитие. Без тяхна помощ събитията не биха могли да се осъществяват.

Искам да подчертая, че събитието е абсолютно неформално и неангажиращо.

Една от основните идеи като ценности и визия във Varnapreneurs е да бъдем организирани, но да не бъдем организация. Ние нямаме за цел да монетизираме събитието тъй като това ще наруши доверието между нас и останалите участници.

– Благодарим Ви за този разговор и Ви пожелаваме успех.

Снимка: Г. Ст.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).