in

Мария Габриел замрази преговорите с ПП (ВИДЕО)

Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Решението за замразяване на преговорите с ПП обяви самата Мария Габриел на специална пресконференция днес. Академик Денков е уведомен предварително. Преговорите могат да се подновят при гаранции за експертно правителство. Според Бойко Борисов пък е по-честно да се отиде на избори, ако от Продължаваме Промяната не се поправят.

Замразяваме преговорите. Мълчах много, но всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа.

Това обяви на брифинг Мария Габриел в днес следобед след заседание на ръководството на ГЕРБ. По-рано през деня се е срещнала с акад. Николай Денков и го е уведомила за своето решение.

Става дума за начин на управление, който е в разрез със всички европейски практики. Неприемливо е навън да се говори едно, а след това друго, посочи Габриел.

Да оставим настрани лъжите за моята личност, това не е проблемът. България не е параран, а суверенна държава, имаме европейски и евроатлантически партньори. С цялата ми симпантия към стойностите хора в ПП -ДБ – това е неприемливо и за тях, продължи бившата еврокомисарка, която трябваше да е ротационен премиер след Денков в кабинет с мандата на ПП-ДБ.

Тя коментира чутото от записа от заседанието на ПП, пуснат от Радостин Василев, като жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността. Нечуван подход към държавния апарат е да се говори за политизацията му – държавата ще спре да функционира. Допреди 3 седмици съм била начело на 3 генерални дирекции в ЕК с хиляди хора, не ми е хрумвало такова нещо, допълни Габриел.

Така ли се павят избори? Ако е това, българките граждани не засужават подоно отношение. България не е параван, а суверенна държава, допълни тя.
Експертно правителство продължаава да има най-голяма подкрепа, но сега ви е важно да има ясни гаранции за спазване правомощията на инсттуциите и устоите на българската държава. Докато няма гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите, обобщи Мария Габриел.

„Замразяването на преговорите означава, че те могат да бъдат размразени“, поясни тя.

Бе категорична, че извинението не трябва да е към нея, а към българските граждани. „Ето това ще предупреди дали замразяването ще се превърне в размразяване или ще отидем към третия вариант“, поясни номинираната за ротационен премиер.

„Преговорите ще бъдат размразени, когато видим гаранции за експертно правителство. Трети мандат не виждам как ще стане. Изборите са много по-честен вариант“, посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И добави, че така щяло да се види дали го е страх да остане без имунитет.

„Трябва да тръгнем от ала-бала с президента, защото е ключов въпрос. И какво означава когнитивния дисонанс на този, който е правил ала-бала с президента, а сега ни плаши с него“, включи се зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Компромиси направихме всякакви, продължи той и изреди – втори мандат, небалансирано представителство и пр. Но едно е компомис, друго да позволиш във властта да бъде инсталиран войнстващ болшевизъм. С кръв да се подпише този, който ще участва в абинета, че ще прави чистки, изумен е Дончев

Нищо отговорно и демократично няма в демонтажа на републиката. Има огромна разлика между саможертвата и самоубийството, заяви той.

Габриел разказа, че на срещата си с Денков преди заседанието на ГЕРБ му казала същото – става дума за начина, по който се отстояват принципите на републиката. На този етап замразяването на преговорите изпраща много ясен сигнал, че не можем да се водим от други, не толкова багородни помисли, обобщи тя.

Тези, които заслужават извинение, са българските граждани, отвърна Габриел на въпрос приема ли извинението на Кирил Петков, което той направи по-рано днес във фейсбук.

Посочих ясно, че очаквам отговори за фундаменталните принципи на управлението. Извинението не към мен, а към българските граждани, към офицеите, учителите, уважание към партньорте ни, изреди тя.

Партията ни бушува, възкликна лидерът на ГЕРБ Бойко Борсов. Няма да допуснем политическо преследване, незаконни арести, омаскаряване, избухна той. България ни е мила, но както каза Вежди Рашидов: „По корем легна, и те отгоре“…

Подходихме честно, отговорно, скарахме се с патньорите от другите партии, извинихме им се, с приятели се изпокарахме, само и само да преведем България, продължи той. Ако не се вразумят – не им се меся.

Сред най-възмутителното според него е дискредитирането на България пред партньорите навън. Закле се, че никога не е имало намеса, когато той е бил премиер, в кадрови решение за българските служби и институции. Партньорите ни никога не си позволят, категоричен бе експремиерът. Постигнаха това да не смеят от Европа да ни вдигнат телефона, един имейл да ни напишат. Жалко е, заяви Борисов. И всичко това е в полза на „Възраждане“, посочи той.

Тръгнахме от 3 месеца съществува на правителство, колегите от ДБ повтарят това, което и ние казваме сега – експертно правителство. Съгласихме се да върнем нашия мандат, за да тръгнем поне, изреди Борисов компромисите дотук на ГЕРБ.

Нашите хора се почувстаха много обидени – ние сме победители, но ги убедих, че е добро за държавата, не за партията, разказа лидерът. Хиляди му пишели с въпроса защо унижава ГЕРБ. И им обяснявал, че трябва да се приеме всичко по плана за възстановяване, Шенген, еврозоната. След яростната война между нас вчера г-жа Надежда Йорданова дойде да благодари за съдебния закон, допълни той.

„Ще ни ползват като параран, с техен МВР министър да проведат местните избори, искат абсолютно цялата власт за себе си, а народът им е гласувал за 37 депутати. И мислят, че трябва да поведат война с всички, на всички нива! „, избухна обаче Борисов по извадките от записа, в които лидерите на „Промяната“ говорят за местния вот.

През цялото време сме водили разговори, без да се поставя въпросът за моя или нечий друг имунитет, да се пази някой – абослютна лъжа, заяви още Борисов. Напомни, че 2 години е бил без имунитет.

„След като победихме два пъти поред на изборите, и поотделно, и заедно, и с машини, и без машини, след преговорите, поехме ангажимент да се върне машинното гласуване“, припомни още лидерът на ГЕРБ. Разясни, че под „ала-бала“ е разбрал далавера с машинния вот. Поиска да се купят машини като тези в САЩ. „Приемаме, че там е най-голямата демокрация“, аргументира се лидерът на ГЕРБ. „Гласуваш си на бюлетина, слагаш я на четеца, вечерта в 21,30 часа имаме резултати“, посочи Борисов как ще става.

Напомни, че за 2 седмици се е заработило и са приети редица закони. А сега на дневен ред е въпросът с държавния бюджет.

„Все едно Аржентина побеждава, Меси взема купата и я дава на Франция. Феновете беснеят!“, образно описа компромиса дотук на ГЕРБ. Агитките няма никога да ни разберат, но голямата част разбра, обясни Борисов. И изтекоха сега тези записи…

Защо сега, попита той. Има ги отдавна, вероятно ще има и още. Нямаше да ме смутят, ако не издаваха начина, по който искат да управляват. На разговорите ни бяха добри хораи нито за момент не съм помислил, че това таят зад гърба ни, каза той.

В първия момент и аз си помислих, че някакви мерзавци са ги записвали. Това е „Уотъргейт“. Да записваш централата на една политическа партия е най-тежкото нарушение – това коментирал, преди да се разере съдържанието на записите, когато Кирил Пепков обясняваше, че са ги направили спецслужбите. Само че се оказа, че това не е така“, продължи Борисов и добави, че точно това е подтекстът – да се прави чистка в службите.

И не само в тях – „да идваш и да кажеш, че ще смениш 500 директори на училищата. Да кажеш, че ще махнеш цялата администрация, ще сложиш там партийни лидери“, ядоса се Борисов. Бе категоричен, че никога не се е сещал с бащата на Кирил Петков.

„Въпросът не е какво си говорят, сигурно и нашите така си говорят. Въпросът е как мислят тези хора – да махнат хората…“, продължи Борисов.

„ГЕРБ-СДС затова е първа политическа сила. Защото ние гарантираме на всеки работещ човек, без значение дали е в службите, в училищата… ние няма да допуснем да го преследват, да го арестуват“, заяви още Борисов.

Няма каяние, ние подходихме честно, отговорно, отвърна Борисов, запитан съжалява ли ГЕРБ, че са върнали мандата. „С приятели се изпокарахме само и само да преведем България“, допълни лидерът

Пак напомни, че има и много въпросителни и обиди към ДБ. България ни е най-мила, те не са разчели защо загубиха само за 6 месеца управлението, обобщи какво е лъснало от „Рудигейт“. И вметна, че БСП и ИТН ги предупредили, че тепърва ще видят какви са „Промяната“.

ГЕРБ е гарант за вас – че няма да допуснем подобно нещо, обърна се Борисов към симпатизантите, а и тези, които не го харесват. Трети мандат не виждам как ще стане, отсече той. Тогава изборите са много по-честен вариант към хората, смята Борисов. А и някой като ме плаши, аз правя точно обратното, допълни той.

Или се вразумяват всички и се връщаме на стъпките, за които говорихме – експертно правителство с приоритети, или избори, стана ясно от думите на Борисов.

На няколко пъти той изтъкна, че ДБ говори именно за това. И че стои на дистанция от партньора си ПП, вероятно за да каже някой ден, че няма нищо общо.

Не е случайно, че записите излизат сега, заключи Борисов. И поясни, че на разговорите от „Продължаваме промяната“ са се държали съвсем различно на преговорите. Стресна ни начина, по който смятат да управляват държавата, каза Борисов.

„Как си обяснявате защо „Да, България“, които са били с тях („Продължаваме промяната“) не искат да дадат министри в кабинета? За да могат после да се отрекат и да кажат „Не, не, ние не сме били с тях“, каза още Борисов.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ завърши заседанието, на което трябваше да изслуша Мария Габриел и да реши ще има ли кабинет „Денков – Габриел“ и при какви условия. Ще има ли промяна в новата формула за управление след разпространените от Радостин Василев записи от заседанието на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, в които мнозина от ГЕРБ видяха унижение за Габриел, лидерите и партията им.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/