Категории: Варна

Затворник във Варна твърди, че служители от затвора се възползват от парите за лекарства: Какво установи проверката?

Реклама

По-рано този месец на редакционния телефон на медия „Нова Варна“ получихме обаждане от мъж, който в момента излежава присъда във Варненския затвор. По негови думи държавен служител извършвал злоупотреби. Мъжът твърди, че въпросният държавен служител се възползвал от парите за лекарства на затворниците. На 16.05.2023 г. от медия „Нова Варна“ отправихме запитване към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, относно получения сигнал за извършване на злоупотреби от служители на Варненския затвор

На редакционния телефон на медия „Нова Варна“ получихме обаждане от Светлин Светлев Пенев, който по думите му, в момента излежава присъда във Варненския затвор. Той твърди, че Татяна Ройдева – държавен служител, оглавяващ според него, служба „Снабдяване“ в затвора – извършва злоупотреби.

Светлин Пенев разказа, че тази служба се грижи за закупуването на различни материали и стоки, необходими на затвора, но най-често снабдява с медикаменти. Според него Татяна Ройдева, заедно със завеждащият лекар на варненския затвор изготвят заявки до „Софарма“, които се изпълняват от същата фармацевтична компания. Той твърди, че парите за заплащане на въпросните заявки се отпускат от ДП „Фонд Затворно дело“.

Според Пенев, проблемът е в това, че много от лишените от свобода пишат молби за закупуването на определени медикаменти, които, закупувайки ги, въпросната Татяна Ройдева ги вмъква в общата заявка към „Софарма“, а не ги поръчва отделно. След това обаче от личните сметки на всеки един затворник, поръчал си лекарства, се теглят парите, нужни да покрият стойността на въпросната поръчка. По този начин медикаментите се плащат два пъти – веднъж от ДП „Фонд Затворно дело“ и втори път от самите затворници.

Според Светлин Пенев, на затворниците, поръчали си лекарства, не се издават касови бонове, а им се изготвят приемно-предавателни протоколи, на които липсва логото на затвора, печат и подпис.

По думите на Пенев, той е информирал началника на затвора във Варна за гореизложеното. Подал е сигнала си и до всички отговорни държавни институции.

От медия „Нова Варна“ изпратихме запитване към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, като поискахме да получим отговори на следните въпроси, във връзка с подадения до нас сигнал от Светлин Пенев:

1) Получавали ли сте в Дирекцията официална информация за въпросния случай, преди ние да Ви информираме за него?
2) Ако отговорът на предходния въпрос е положителен, какво е предприето по случая?
3) Извършени ли са проверки за истинността на изказаните от Светлин Пенев твърдения?
4) Ако отговорът на предходния въпрос отново е положителен, какви са резултатите от тези проверки?

Днес медия „Нова Варна“ получи отговорите на изпратеното запитване към институцията. Ето какво пише в отговора:

Във връзка с постъпило в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) запитване от редакцията на медия „Нова Варна“ по повод сигнал от лишения от свобода Светлин Светлев Пенев, понастоящем в затвора гр. Варна, за предполагаема корупционна практика при снабдяването с лекарства в затвора гр. Варна се извърши проверка, от която се установи следното:

На лишените от свобода се осигуряват необходимите лекарства от аптечния склад на лечебното заведение и са за сметка на бюджета на затвора. Медикаментите се предписват от медицинските специалисти след извършен преглед и диагностицирано заболяване. Предписването на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни в лечебните заведения на местата за лишаване от свобода се извършва съобразно реда и условията определени в действащите нормативни документи. Цялостната дейност по получаването, съхраняването и разпределението на лекарствените продукти се организира, ръководи и контролира от директора на лечебното заведение.

Лекарствоснабдяването в местата за лишаване от свобода се осъществява по реда на ЗОП, чрез обществена поръчка с предмет „Доставка на медикаменти и консумативи“ и сключен договор със „Софарма Трейдинг“ АД, гр. София.

Когато на лишен от свобода е назначено лечение с лекарствено средство, което не е включено в спецификацията по договора за доставка на медикаменти същото може да бъде заменено с генеричен заместител с изричното съгласие на осъденото лице. Генеричните заместители са лекарствени продукти еквивалентни на оригиналния продукт. Те са от една фармакотерапевтична група, съдържат същото активно вещество и са със същото терапевтично действие, както оригиналния продукт.

При липса на генеричен заместител или отказ на лишения от свобода да проведе лечение с такъв, рецептата се изпълнява във външна аптека с лични финансови средства на осъденото лице, след депозирана от него писмена молба до началника на затвора.

При тези случаи, медикаментите се заявяват от името на затвора Варна, заплащат се от неговия бюджет срещу издадени разходно-оправдателни документи. Доставените медикаменти се предоставят на лишените от свобода чрез приемо-предавателни протоколи, подписани от служител за предал и лишен от свобода, за приел медикаментите. Средствата за закупуването на медикаментите се възстановяват на затвора гр. Варна от личната сметка на лишения от свобода въз основа на наличните: молба, фактура и приемо-предавателен протокол. На лишените от свобода не се предоставят фактури и касови бонове, т.к. същите са счетоводни документи, в които са включени и лекарства закупени за други лишени от свобода, издадени на името на затвора гр. Варна и платени от него. Те съдържат реквизити, които не попадат в обхвата на текста по чл. 76 (1) от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), където е регламентирано, каква информация може да бъде предоставяна на лишените от свобода.

В хода на извършената проверка бяха изискани копия от молбите на лишения от свобода Пенев за закупуване на лекарствени средства с лични финансови средства през последните 12 месеца, копия от разходооправдателните и други документи, удостоверяващи закупуването и получаването им.

Проверени са и трансферите от счетоводната програма за периода 01.05.2022 г. до 19.05.2023 г., удостоверяващи получените от лишения от свобода Пенев приходи и извършените от него разходи за същия период.

Видно от горецитираните документи за всяка от молбите на осъденото лице са налични фактури, удостоверяващи закупуването на лекарствените средства от външна аптека и приемо-предавателни протоколи, с които медикаментите са предадени за ползване.

Налични са и фактури издадени от фирма „Софарма Трейдинг“ АД, от която са закупени медикаменти за сметка на лишения от свобода. Медикаментите не са налични в спецификацията по договора и са закупени по молба на осъденото лице.

Проверени са и фактурите издадени от фирма „Софарма Трейдинг“ АД за лекарствени средства доставени по договор. Във всяка такава фактура задължително е вписано: По договор: ГДИН – затвора гр. Варна.

Неоснователни са твърденията, че средствата за медикаменти на затвора Варна и поделенията му се отпускат от Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ ДП ФЗД и се заплащат два пъти. ДП ФЗД няма ангажимент да осигурява средства за закупуване на лекарства за лишените от свобода в затвора Варна и поделенията му.

Предвид гореизложеното не се потвърдиха твърденията на лишения от свобода Пенев за корупционни практики по отношение лекарствоснабдяването в затвора гр. Варна. В Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ няма регистрирани сигнали по случая.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди един час

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди един час

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди един час

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 3 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 4 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 4 часа