Категории: Любопитно

Иде Черешова задушница: Какво трябва да направим в този ден?

Реклама

В съботния ден преди Петдесетница Православната църква извършва заупокойна панихида за душите на мъртвите. Народът нарича този ден Черешова задушница. На тази задушница жените, подобно на Великден, отново боядисват червени яйца. (На места това се случва още и на празника Спасовден) и в подавката има череши, освен характерното варено жито и хляб – украсен с кръст. Този ден се нарича още Русалско или Спасовско одуше. В църквата християните измолват прошка за душите на техните починали близки хора. Черешова задушница се пада на 3 юни 2023 г. (събота).

Рано сутрин след изгрев слънце или следобед преди залез, раздавката се носи на гробищата. Преди да тръгнат, хората оставят прозорците отворени, за да не остане някоя душа в къщата. През целия път до гробищата мълчат, за да не я смутят.

Гробовете се почистват, прикадяват се с тамян, за да избяга дяволът, прелива се с вино или вода, пали се свещичка.

Нашите предци нарекли тази задушница Черешова, защото първото опитване на черешите става след като първи „опитат“ от черешите покойниците.

Важно е в тези дни, които наричаме Задушница, да отидем в храма, да запишем имената на своите починали близки, за да отправи свещеникът молитва за тях по време на светата Литургия. Редно е и да поискаме от свещеник да отслужи панихида за тях в храма или при гроба и да отправи молитва за упокоение на душите им. Молитвите на живите са най-добрата помощ за преминалите в отвъдния свят.

Нашата традиция повелява в тези дни да се раздава милостиня на бедни, да се нахранят гладни, да се извършва добро и да се правят пожертвувания за Църквата за прошка на греховете и упокоение душите на починалите. Това са и дните, в които православните християни отиват на гробовете, почистват ги, подреждат ги, украсяват ги с цветя и с това изразяват неугасващата си любов и спомен за своите близки.

Ако наши близки са умрели некръстени, Църквата не може да ги поменава по време на богослужение, но за тях можем да се молим сами, както у дома, така и на гроба.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 6 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 6 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 6 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 9 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 9 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 9 часа