in

Бърза и лесна рецепта за жито, която да използвате за Черешова задушница тази седмица

Кадър: Youtube/Albena Geleva

Тази година Черешова задушница се пада на 3 юни (събота). Това е един от дните, в който трябва да почетем душите на мъртвите. Нарича се Черешова задушница, тъй като в подавката има череши, освен характерното варено жито и хляб, украсен с кръст.

И все пак задължително остава приготвянето на житото. Представяме ви една бърза и лесна рецепта, която можете да изпробвате за вкусно жито за задушница.

Необходими продукти:

  • грухана пшеница – 250 г
  • захар – 200 г
  • портокалова кора
  • ванилия
  • сладки – дребни

Начин на приготвяне:

Не забравяйте да накиснете житото за няколко часа в студена вода. Това е сред първите неща, за които човек трябва да помисли. След това се измива и към него се добавя около 1,5 вода, съобщава Актуално.

Житото се вари на слаб огън и периодично се бърка, за да не залепне. Разбирате, че е готово, когато зърната жито са напълно меки и започнат да се разтварят. В този момент трябва да го свалите от котлона. Останалата вода излейте.

Започнете да добавяте останалите съставки, докато житото е все още топло. Настържете кората на един портокал, добавете ванилия и захар. Разбъркайте много старателно, така че захарта да се разтвори.

Разпределете житото в подходящи чашки и декорирайте с обикновени сладки. По желание може да поръсите с натрошени или предварително смлени орехи.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/