Категории: Любопитно

Това са опасните бактерии, които се размножават „светкавично“ бързо по тоалетната чиния

Реклама

Тоалетната чиния може да ви изглежда на пръв поглед чиста, но върху нея се развиват милиони опасни за здравето бактерии. Ето защо е важно да я почистваме редовно. Добре е да се почиства старателно със съответни препарати поне 3 пъти седмично, тъй като завихрящата се вода изобщо не е достатъчна, за да отмие всички виреещи по повърхността опасни бактерии

Ето кои са опасните за здравето бактерии, размножаващи се „светкавично“ бързо по тоалетната чиния и криещи риск от поява на сериозни инфекции, съобщава Актуално:

1. Ешерихия коли – изключително устойчива бактерия, така че нейното почистване „отгоре – отгоре“ не дава резултат. При досег на заразени с бактерията повърхности (каквато е например тоалетната дъска), преминава директно в червата, а при недобра хигиена може да замърси и вода и хранителни продукти. Предизвиква чувство на постоянно гадене, инициира повръщане и болки в коремната област, поради инфекции в отделителната система и по лигавиците; при несвоевременно лечение води до цистит или/и хеморагичен колит.

2. Стрептококи – също широко разпространени бактерии, обитаващи в изобилие тоалетната чиния поради свойството си да се задържат устойчиво върху вътрешната й повърхност. Това обстоятелство, при всекидневна употреба на нередовно почиствана тоалетна чиния, крие риск от появата на инфекции на: дихателните пътища (включително пневмония), кожата и други.

3. Стафилококи – често са част от бактериалната флора, което се дължи на: първо, пословичната им устойчивост да се задържат дълго време (60 – 70 дни) върху гладки повърхности, особено в среда с постоянно повишена влажност, и второ, прекалено бързото им размножаване. Могат да се разпространят и по предмети, постоянно използвани в ежедневието: ключове, дистанционни, телефони, автомобили, дръжки, детски играчи и други подобни атрибути. Най-често причиняват инфекции на кожата, при което върху нея се образуват абсцеси, фурункули, були, ечемик – според инфектираното място.

4. Шигелата също е срещана по тоалетната чиния бактерия, конкурираща се с горните три вида бактерии по разпространение и способността си лесно да инфектира различни области от тялото – предимно кожата и органите в коремната област. Освен кожни инфекции, може да причини и: диария, силни и болезнени коремни спазми и болки, придружени понякога с кръвотечение и обезводняване.

Именно чрез редовното почистване на тоалетната чиния с дезинфекциращи препарати се намалява съществено скоростта на размножаване на бактериите.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 2 часа

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 16 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 16 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 16 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 16 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 16 часа