Категории: Варна

Забраната за колите в Морската градина падна в съда за района около Паркмарт

Реклама

По жалба на собственик на имот съдът спира предварителното изпълнение на решението на Общинския съвет за достъпа на коли през подхода до Паркмарт, т.е. там коли ще могат да се движат, както до преди местният парламент да постанови забрана.

В Административен съд – Варна са образувани още три дела по жалби от граждани, собственици на имоти в местност „Салтанат“, против процесното решение, като постъпилите жалби в съда до момента са девет.

Административен съд – Варна спира действието на решението на Общинския съвет във Варна от 11 май 2023 г., с което е одобрен окончателен проект за актуализация на Генерален план за организация на движението на територията на Община Варна, в частта на: графична част – чертеж 102.3 ( подходът е в м. Салтанат, посока пътя към Златни пясъци, преди супермаркет „Паркмарт“ ), където според актуализацията на ГПОД се предвижда: премахването на 7 бр. съществуващи знаци, поставянето на нов знак В 2 и Т 7 и се изместват анти-паркинг колчета на посоченото място.

В мотивите си съдът сочи, че с ограничаване достъпа до имотите на Е. В., с поставянето на нови забранителни знаци за влизане на пътни превозни средства в двете посоки (В2) и за контролиран достъп (Т7), жалбоподателят ще бъде лишен от правото да получава наем от административно деловите сгради, които се намират в имотите, поради получено предизвестие от страна на наемателите за прекратяване на договорите, във връзка със създадените пречки с процесното решение за ползване на наетите имоти. В резултат жалбоподателят ще претърпи значително и трудно поправими вреди.

Съдът намира за основателно оплакването на жалбоподателя, че оспореното решение и неговото предварително действие /изпълнение/ засягат конституционно гарантираното му право на собственост, още повече че към момента не е организиран достъпът на пътни превозни средства на територията на Приморски парк и не е въвеждан пропускателен режим за автомобили с предходно решение на ОбС-Варна.

В заключение съдът приема, че искането за спиране действието на обжалваното решение на ОбС-Варна се явява основателно в частта, в която засяга правата на жалбоподателя – за територията, в която попадат собствените му имоти и за забраната за влизане на моторни превозни средства, касаеща неговите имоти.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд на РБългария.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Президентът потъна в скръб: Днес се разделяме

„Днес се разделяме с двама достойни летци. Искам да изразя съболезнование към семейството, близките и…

преди 35 минути

Струва си: Ето колко трябва да ни платят ако работим на 23 септември

Тази година Денят на независимостта на България (22 септември) се пада в неделя. Тъй като…

преди 37 минути

Варна се готви за голям празник в неделя. Вижте програмата

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 59 минути

Идва ли „циганско лято“. Скоро ще се радваме на 30 градуса

В неделя и в началото на следващата седмица ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове…

преди един час

В България е открит радиоактивен изотоп от ГДБОП и ДАНС

Пластини със съдържание на радиоактивен изотоп са иззети при специализирана полицейска операция, проведена от екипи…

преди 3 часа

Старт на дългия уикенд. Добри новини за времето

Както вече стана ясно, този месец има два дълги уикенда. Единия вече мина, а другия…

преди 3 часа