in

За кои хора сокът от цвекло може да е вреден?

Снимка: Pixabay

Много хора, следващи здравословен начин на живот, ежедневно консумират сок от цвекло, заради множеството известни ползи от него. Колкото и да е полезно цветклото обаче, то може да подейства негативно на някои хора. Това е така, тъй като в състава на сока от цвекло има много активни компоненти, в т.ч. голямо количество плодови киселини, които дразнят стомашната лигавица.

С консумацията на цвекло следва да внимават следните хора:

1. Възрастните и децата с болести на стомаха, провокиращи повишаване киселинността на стомашния сок.

2. При наличие на пясък или камъни в бъбреците, тъй като активните киселини допринасят за растеж на конкрементите.

3. При наличие на бъбречна недостатъчност, тъй като голямото количество йони и киселини натоварват бъбреците, заставяйки ги да работят по-активно.

4. При възпалителни чревни заболявания, като колит и болест на Крон, тъй като съществува висок риск от обостряне на процеса и развитие на крайно неприятни симптоми.

5. При хронична диария или остри чревни инфекции, тъй като цвекловият сок в тези случаи ще влоши ситуацията.

6. Заради високото съдържание на захар в този продукт, крайно внимателно да го употребяват хора със захарен диабет тип 1.

7. Заради голямата концентрация на оксалова киселина е възможно влошаване на състоянието при хора с подагра или ревматоиден артрит. Могат да възникнат обостряния и е вероятно да се появят ставни болки.

8. Компонентите на сока от цвекло оказват хипотензивен ефект, затова хора с ниско кръвно могат да провокират още понижаването му и да колабират.

9. Не на последно място, червата могат да реагират рязко.

Всички останали хора могат да пият цвеклов сок, увеличавайки обема постепенно от четвърт чаша до половин, след това от половин чаша до цяла. Това е важно, за да се следят индивидуалните реакции относно продукта и неговите компоненти. Тъй като оказва отслабващ ефект, еднократната употреба на цвеклов сок, особено на гладно, може да предизвика диария, съобщава Здравето.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/