Категории: Любопитно

Лесни трикове: Как да определим дали храната е прясна и качествена?

Реклама

Преди да сготвим или сложим на масата храната, задържително трябва да проверим дали тя е прясна, качествена и годна за консумация. Качеството на продуктите, не само променя вкуса на храната, но влияе и на нашето здраве. Външният вид невинаги е фактор, чрез когото можем да определим дали храната е годна за употреба или не. За различните продукти си има отделни похвати и техники, които можем да използваме

Миризмата на рибата и очите ѝ

Рибата е добре запазена само ако се спазват всички условия за нейното съхранение. За съжаление производителите не винаги са успяват. Как да разберем, че пред нас има прясна риба? Първо, обърнете внимание на миризмата й. Трябва да усетите аромата на море или йод. На второ място, погледнете очите на рибата. Прясната ще е с изпъкнали, прозрачни и лъскави очи. Кожата от прясна риба също трябва да е блестяща и еластична, съобщава сайтът Здравето.

Потопете яйцата във вода

Проверете свежестта на яйцата много просто. Напълнете обикновена чаша с вода и потопете яйцето в нея. Прясното яйце ще се „удави“ и ще лежи отдолу настрани. Ако яйцето не е прясно, то ще плава по повърхността на водата.

Топене на маслото

Неизрядните производители могат да продават маргарин за масло. Тяхната цена е много по-ниска, което означава, че подобна измама на потребителите е от полза за бизнеса. Можете ли да определите, че всъщност купувате масло? Да, защото качественият продукт има определена характеристика: бързо се топи. Изсипете малко парче масло във вряща вода. Ако имате масло, то веднага се топи. Маргаринът или разновидностите му ще се разпаднат на парчета.

Мляко без добавки

Производителите на мляко са много изобретателни. Често можете да чуете истории за това как те добавят вода към продукта. За да проверите дали не сте получили такова копие, добавете малко количество мляко към обикновен алкохол. Важно е да направите това в правилното съотношение: едно към две, както следва мляко към алкохол. Разклаща се добре получената течност, след това се изсипва в чиния. В качественото мляко трябва да се появяват бели люспи.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 10 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 10 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 10 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 10 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 10 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 10 часа