Категории: Любопитно

Това са храните, съдържащи най-много от жизненоважния витамин D

Реклама

Витамин D е жизнено важен за правилното функциониране на организма. Той е един от най-важните витамини, а дефицитът му е опасен, тъй като може да доведе до последици за здравето. За витамин D е известно, че се синтезира в организма под въздействието на UV лъчите. Много хора знаят, че той е важен не само за физическото здраве, а и за човекшата психика, тъй като помага при депресия. Хора, които не страдат от дефицит на този витамин,  имат по-дълъг живот, твърдят учени. Витамин D можем да си набавим с консумацията на различни храни. Ето кои са те:

1. Сьомга

По-добре е да се даде предпочитание на дивата сьомга. Рибите от ферми за аквакултури са по-ниски по съдържание на витамин D от своите „свободни“ събратя и могат също да натрупват токсични компоненти. 100 г диво отгледана сьомга съдържа средно 600 IU витамин D, много витамини от група В, както и омега-3 мастни киселини, калий, селен и антиоксиданта астаксантин, съобщава Актуално.

2. Херинга

Любима риба на нашата трапеза. 100 г атлантическа херинга съдържа около 600 IU витамин D и много омега-3 мастни киселини. В същото време е по-добре да варите, задушавате или задушавате рибата (но не пържете и не пушете), за да запазите максимума от полезни вещества.

3. Черен дроб на треска

Отличен източник на витамин D. Също толкова полезно е маслото от черен дроб на треска, което е по-вкусно от рибеното масло. 1 чаена лъжичка масло от черен дроб на треска съдържа 448 IU. Освен това е богат на ценни омега-3 мастни киселини и витамин А, които заедно с витамин D укрепват костите. Изберете масло от черен дроб на треска, което се бутилира в тъмно стъкло. Съхранявайте го на хладно, тъмно и сухо място или ще гранясва.

4. Скумрия

Много полезна риба! 100 g филе съдържа средно 360 IU витамин D, омега-3 мастни киселини, витамини A, B6, B12, C, D, E и K, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и селен.

5. Сардини

Порция от 100 грама съдържа 270 IU витамин D. Тези риби също са отличен източник на витамин B12, селен, омега-3 мастни киселини, протеини, фосфор и калций.

6. Риба тон

Тази риба е популярна в азиатската кухня и често се добавя към супи и салати. Порция от 100 г риба тон съдържа приблизително 230 IU витамин D, както и прилична доза витамин А, витамини от група В (В1, В2, В3, В6, В12), фосфор, калий, йод.

7. Гъби

Най-добрите източници на този витамин са лисичките, гъбите стриди, шампиньоните, шийтаке, белите. Но някои производители отглеждат гъби на тъмно, така че съдържанието им на ценен витамин е по-ниско от това на гъбите, отглеждани в естествена среда.

8. Яйца

Един жълтък от пилешко яйце съдържа около 20 IU витамин D, докато жълтъкът от пъдпъдъчи яйца съдържа по-малко. Количеството витамин D зависи до голяма степен от това колко време е престояло пилето на слънце и с какъв вид зърно е хранено. Яйцата също са богат източник на протеини. Освен това съдържат незаменими аминокиселини, 12 основни витамина, полезни макро- и микроелементи (желязо, мед, фосфор, сяра). Жълтъците също са с високо съдържание на фосфолипиди, органичните мазнини, които изграждат клетъчните мембрани. Понижават нивото на холестерола в кръвта и спомагат за поддържането на доброто функциониране на сърдечно-съдовата система. Препоръчително е да ядете 1-2 яйца на ден.

9. Млечни продукти

В млечните продукти има малко витамин D: масло – 52 IU, заквасена сметана – 50 IU, сирене – 44 IU и мляко само 2. Но някои производители допълнително обогатяват продуктите си с този ценен витамин. Можете да получите 115-130 IU от една чаша мляко, обогатено с витамин D.

10. Портокалов сок

Не понасяте мляко? Обърнете внимание на соковете. Чаша подсилен портокалов сок съдържа до 100 IU.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 11 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 11 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 11 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 11 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 12 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 12 часа