in

Във Варна: 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на родината

Снимка: "Нова Варна"

Днес честваме 147 години от подвига на великия революционер, поет и публицист Христо Ботев и неговата чета. Във Варна събитието ще бъде отбелязано с общоградско поклонение, заупокойна молитва, полагане на венци и цветя с военен ритуал.

Церемонията ще се проведе на 2 юни, петък, в 10 часа пред паметника на Христо Ботев в Морската градина.

Организатор на събитието е Община Варна. Съорганизатори – Военноморските сили и Варненската и Великопреславска света митрополия.

В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България в 12:00 часа сиренната система във Варна ще бъде задействана в продължение на две минути от Националния оперативен център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, следва да спрат и останат на място. Това се посочва и в заповед от областния управител до кмета на Община Варна.

Освен във Варна, в цяла България днес ще бъде тържествено отбелязан 2 юни – Денят на Ботев и загиналите за свободата на Отечеството, като сирените ще бъдат задействани едновременно в цялата страна точно в 12:00 ч.

В родния град на Христо Ботев – Калофер с военен ритуал от музея ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета и ще бъдат положени цветя пред паметника на поета.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/