Категории: България

Президентът Румен Радев с натоварена програма. Срещна се с австрийския канцлер, молдовския премиер и целия европейски политически елит (СНИМКИ)

Реклама

Само за 24 часа президентът Румен Радев осъществи официални срещи с австрийския канцлер Карл Нехамер и молдовския премиер Доран Речан. Освен това българският държавен глава участва във Втората среща на върха на Европейската политическа общност в Молдова в присъствието на още 47 държавни и правителствени ръководители, и председателите на Европейския съвет, на Европейската комисия и на Европейския парламент. Галерия със снимки от събитието може да видите в края на статията.

Президентът Румен Радев обсъди с федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер засилването на двустранното сътрудничество с фокус върху охраната на външните граници и ЕС и борбата с нелегалната миграция.

Снимка: Прессекретариат на Президента на Република България

Задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Австрия в редица области, както и последващо засилване на партньорството при охраната на външната граница на ЕС, борбата с нелегалната миграция и напредъкът на страната ни към Шенген, обсъди президентът Румен Радев с федералния канцлер Карл Нехамер. Разговорът между двамата се проведе в рамките на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова, в която участват лидери от цяла Европа.

Румен Радев открои реализиращия се проект за създаване в България на оперативна работна група със съдействието на Европол за борба с мощните финансови центрове в редица европейски страни, направляващи потоците на нелегалната миграция. Държавният глава подчерта, че страната ни е отправила покана към всички заинтересовани европейски страни за участие в тази структура.

По време на срещата беше отбелязано и задълбочаващото се търговско и икономическо сътрудничество между България и Австрия. Президентът Радев посочи и че на проведената от него среща миналата седмица с представители на австрийски инвеститори и компании в България, са били отчетени постигнатите резултати в приоритетни области на двустранното сътрудничество и набелязани перспективи за неговото последващото разширяване.

На срещата си с молдовския премиер президентът Румен Радев обсъди
съдействието на България за укрепването на европейския път на Молдова и ролята на българската общност в страната като мост на разбирателство и взаимно доверие между двете страни. Разговорът се проведе в рамките на Срещата на Европейската политическа общност, която днес се състоя в Молдова. Държавният глава поздрави молдовската страна за домакинството на форума и за отличната организация.

Снимка: Прессекретариат на Президента на Република България

В хода на разговора българският държавен глава отново очерта подкрепата на България за стратегическия път на европейска интеграция на Молдова. Като ясен знак за тази подкрепа Румен Радев изтъкна договора, подписан миналата година по време на посещението му в Молдова, чрез който се гарантира достъп на Молдова до българската газопреносна мрежа. Така България подпомага енергийната сигурност на страната, осигурявайки възможност за диверсификация на доставките. От своя страна Доран Речан изказа признателност за помощта, оказана от България в критичен за Молдова период.

В разговора президентът отбеляза, че само през 2022 г. България е предоставила 1,4 млн. евро за различни проекти с голямо социално-икономическо значение на страната.

Румен Радев и Доран Речан подчертаха отличните двустранни отношения и амбицията за тяхното последващо надграждане и развитие. Етническите българи в Молдова са лоялни граждани на страната и допринасят за културното й богатство, беше общата позиция по време на срещата. Премиерът Речан заяви, че Молдова се стреми да запази мултиетническия характер на страната и бесарабските българи са високо ценени. Министър-председателят даде пример с двама министри в правителството на Молдова, които са етнически българи от автономния район Тараклия.

А това са кадри от участието на българския държавен глава във Втората среща на върха на Европейската политическа общност в Молдова с участието на 47 държавни и правителствени ръководители, и председателите на Европейския съвет, на Европейската комисия и на Европейския парламент:

Снимка: Прессекретариат на Президента на Република България

 

Снимка: Прессекретариат на Президента на Република България

 

Снимка: Прессекретариат на Президента на Република България

 

Снимка: Прессекретариат на Президента на Република България

 

Снимка: Прессекретариат на Президента на Република България
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Президентът потъна в скръб: Днес се разделяме

„Днес се разделяме с двама достойни летци. Искам да изразя съболезнование към семейството, близките и…

преди 38 минути

Струва си: Ето колко трябва да ни платят ако работим на 23 септември

Тази година Денят на независимостта на България (22 септември) се пада в неделя. Тъй като…

преди 40 минути

Варна се готви за голям празник в неделя. Вижте програмата

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди един час

Идва ли „циганско лято“. Скоро ще се радваме на 30 градуса

В неделя и в началото на следващата седмица ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове…

преди 2 часа

В България е открит радиоактивен изотоп от ГДБОП и ДАНС

Пластини със съдържание на радиоактивен изотоп са иззети при специализирана полицейска операция, проведена от екипи…

преди 3 часа

Старт на дългия уикенд. Добри новини за времето

Както вече стана ясно, този месец има два дълги уикенда. Единия вече мина, а другия…

преди 3 часа